Mám právo na nejakú nezdaniteľnú časť?

Ako dôchodca som vedúci detského kultúrneho telesa, ktoré sporadicky za svoje vystúpenie má dostať nejakú finančnú odmenu. Financie za jednorazové vystúpenie poskytne objednávateľ tak, že na moje meno uzavrie dohodu o poskytnutí programu, a to dohodu o vykonaní práce alebo zmluvu o verejnej produkcii. Sumu použijeme na zabezpečenie chodu súboru. Musím uhradiť patričnú daň a odvody? Mám ako dôchodca právo na nejakú nezdaniteľnú časť? Existuje forma dohody, na základe ktorej by bola táto povinnosť bezpredmetná? Jozef Búran, Šoporňa

15.02.2013 16:20
dôchodok, dane, dôchodca, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zo zadania nie je úplne jasný vzťah medzi objednávateľom a subjektmi detského kultúrneho telesa. Dohoda a vykonaní práce je uzatvorená medzi vami, teda ste subjekt, ktorý by mal túto prácu osobne vykonať. Zároveň je však reálne vykonávaná druhým subjektom, ktorým je detské kultúrne teleso. V tomto prípade je potrebné posúdiť, či z právneho hľadiska ide o priechodnú právnu úpravu tohto vzťahu.

V prípade ak áno, z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru odvádza odvody zamestnávateľ (v tomto prípade by to bol objednávateľ) a taktiež aj preddavky na daň. V prípade dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru je možnosť požiadať o ročné zúčtovanie dane zamestnávateľa alebo si podať daňové priznanie k dani z príjmov. Zároveň ako dôchodca máte právo na nezdaniteľnú časť, ale len vo výške rozdielu nezdaniteľnej časti základu dane vo výške 3 644,74 eura pre rok 2012 (pre rok 2013 to je suma vo výške 3 753,93 eura) a výškou dôchodku, ak výška dôchodku nepresahuje sumu nezdaniteľnej časti základu dane.

V prípade zmluvy o verejnej produkcii sa pri splnení určitých zákonných podmienok môže tento príjem považovať za príjem z použitia diela a použitia umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 4 zákona o dani z príjmov a v takomto prípade ste povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb typu B. Daňovým výdavkom by v tomto prípade mohli byť paušálne výdavky vo výške 40 % z príjmov alebo preukázateľné daňové výdavky. V prípade uplatnenia preukázateľných daňových výdavkov, ak tie budú vyššie ako príjmy, sa na rozdiel neprihliada, teda si nemôžete vykázať daňovú stratu.

Odpovedal: Ing. Peter Hennel, daňový poradca, SKDP, www.pro-fit.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba