Zamestnanci s nízkym príjmom majú nárok na prémiu od štátu

Ľudia, ktorí pracujú za minimálnu mzdu, alebo je ich zárobok len o málo vyšší, majú nárok na zamestnaneckú prémiu od štátu. Jej výška závisí od minuloročného zárobku.

15.02.2013 12:14
pracovník, zamestnanec, zamestnankyňa,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najviac peňazí dostanú ľudia, ktorých ročný zárobok neprekročil 12-násobok minimálnej mzdy, čo je 3 926,40 eura. Štát by im mal vyplatiť 46,40 eura. Čím niekto zarobil viac, tým nižšiu prémiu dostane. Výška ich prémie sa vypočíta ako 19 percent z rozdielu nezdaniteľnej časti základu dane a ich skutočným daňovým základom.

Prémiu môžu dostať len tí ľudia, ktorí vlani na Slovensku pracovali aspoň šesť mesiacov. Do tohto obdobia sa pritom nepočítajú mesiace, v ktorých mal človek len príjem na základe dohôd o vykonaní práce. Ak však niekto pracoval kratšie ako jeden rok, výška prémie sa mu pomerne skráti. Ak niekto napríklad pracoval len pol roka, dostane polovicu vypočítanej prémie.

Podmienkou na získanie prémie je, že daný človek musel za rok zarobiť aspoň 6-násobok minimálnej mzdy. To znamená, že ak niekto pracoval celý rok, musel každý mesiac zarobiť najmenej polovicu minimálnej mzdy.

Štát nevyplatí žiadne peniaze tým ľuďom, ktorí mali okrem zamestnania aj príjem zo živnosti či z prenájmu. Aj v prípade, že niekto zarobil zo živnosti čo i len minimálnu sumu, nemôže už prémiu dostať. Ak však niekto z prenájmu zarobil v hrubom menej ako 500 eur, nemusí tento príjem vôbec priznať, preto môže prémiu získať. V prípade, že bol jeho príjem vyšší, peniaze nedostane.

Zamestnaneckú prémiu nemôžu získať ani ľudia, ktorí celý rok poberali starobný či predčasný dôchodok. Naopak, invalidní penzisti, ak splnia podmienky, môžu prémiu dostať rovnako ako ostatní pracujúci.

Štát vyplatí prémiu len tým ľuďom, ktorí ho o to požiadajú. Urobiť tak môžu prostredníctvom ročného zúčtovania, ktoré spraví zamestnávateľ, alebo v daňovom priznaní.

Zamestnanci, ktorí sami vypĺňajú daňové priznanie, musia do riadku 42 napísať buď svoj skutočný základ dane, alebo základ dane pri 12-násobku minimálnej mzdy (uvedú to číslo, ktoré je väčšie). Do riadku 43 potom napíšu počet mesiacov, počas ktorých vlani spĺňali podmienky na uplatnenie prémie a do riadku 44 napíšu výšku prémie, na ktorú majú nárok.

Návod na vypočítanie prémie je súčasťou poučenia na vyplnenie daňového priznania. Ľuďom, ktorí použijú na vyplnenie priznania program eDane, táto aplikácia výšku prémie vypočíta automaticky.

O vyplatenie prémie je potrebné požiadať v dvanástom oddiele daňového priznania. Zamestnanec si musí vybrať, či chce peniaze poslať poštovou poukážkou, alebo prevodom na účet. Kto si vyberie účet, musí zadať aj jeho číslo a kód banky. Žiadosť je nutné podpísať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba