V ktorom štáte mám podať priznanie?

Mám problém s výpočtom dane z príjmov fyzickej osoby zo závislej činnosti za rok 2012. Od 1. 1. 2012 do 31. 5. 2012 som pracovala v Českej republike. Po skončení pracovného pomeru som od 1. 6. 2012 do 30. 11. 2012 poberala nezamestnanecký príspevok a od 1. 12. 2012 do 31. 12. 2012 sociálny príspevok v Slovenskej republike. V ktorom štáte mám podať daňové priznanie na výpočet dane a aké potvrdenia na to potrebujem? Katarína

15.02.2013 09:50
Peniaze, plat, mzda Foto:
Ilustračné foto.
debata

V tomto prípade je prvoradé posúdiť, či ste daňovníkom na území Slovenskej republiky s neobmedzenou daňovou povinnosťou, alebo obmedzenou daňovou povinnosťou. Podľa zákona o dani z príjmov je daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou fyzická osoba (FO), ktorá má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt alebo sa tu obvykle zdržiava; FO sa na území SR obvykle zdržiava, ak na území SR nemá trvalý pobyt, ale sa tu zdržiava aspoň 183 dní v príslušnom kalendárnom roku. Daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou je osoba, ktorá nespĺňa tieto podmienky.

Nakoľko ste v ČR pracovali 5 mesiacov, predpokladáme, že ste daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou na území SR. Predmetom dane je v tomto prípade príjem plynúci zo zdrojov na území SR a príjem zo zdrojov v zahraničí. Príjmom zo zdrojov v zahraničí je príjem vyplácaný v ČR. Podpora v nezamestnanosti a sociálny príspevok sú podľa zákona o dani z príjmov oslobodené, t. j. z týchto príjmov nie je potrebné platiť daň. Podľa zákona o dani z príjmov je daňovník povinný podať daňové priznanie za zdaňovacie obdobie, ak dosiahol príjmy podliehajúce dani z príjmov vo výške 1 822,37 eura. To znamená, ak príjem z ČR presiahol po prepočte sumu 1 822,37 eura, ste povinná podať daňové priznanie v Slovenskej republike, v ktorom uvediete tento príjem. Zároveň uplatníte na základe zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia medzi SR a ČR metódu zápočtu dane (zaplatenú daň v ČR si započítate na daň v SR). K daňovému priznaniu budete potrebovať potvrdenie o zaplatení dane v ČR (v prípade podania daňového priznania k dani z príjmov) alebo potvrdenie o ročnom zúčtovaní (v prípade vykonania ročného zúčtovania zo strany zamestnávateľa v ČR).

Čo sa týka vysporiadania príjmov v ČR, tam ste povinná zaplatiť daň z príjmu dosiahnutého v ČR podľa českej legislatívy buď prostredníctvom daňového priznania, alebo vykonaním ročného zúčtovania zo strany zamestnávateľa. Na základe podaného daňového priznania v ČR vám bude vydané potvrdenie o zaplatení dane v ČR alebo potvrdenie o vykonaní ročného zúčtovania, ktoré bude teda prílohou k daňovému priznaniu podávanému v SR.

Odpovedal: Ing. Peter Hennel, daňový poradca, SKDP, www.pro-fit.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba