Musím zdaniť aj štipendium?

Som študentkou na univerzite a popri štúdiu brigádujem (mám uzatvorenú dohodu o brigádnickej práci študentov), musím podať daňové priznanie za rok 2012 a neviem si poradiť, či do toho mám zapísať len príjem z brigádnickej práce, alebo tam mám zapísať aj to, že dostávam sociálne štipendium. Považuje sa aj toto štipendium za príjem? Dobosiová

14.02.2013 16:15
študentka, škola, univerzita, prednáška Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Podľa zákona o dani z príjmov, okrem iného, štipendiá poskytované z prostriedkov štátneho rozpočtu alebo poskytované vysokými školami a obdobné plnenia poskytované zo zahraničia sú od dane oslobodené. Zároveň podľa zákona o dani z príjmov príjem, ktorý je od dane oslobodený sa nepovažuje za zdaniteľný príjem. Uvedené znamená, že sociálne štipendium, pokiaľ je poskytované z prostriedkov štátneho rozpočtu alebo poskytované vysokou školou, sa v daňovom priznaní neuvádza.

V súvislosti s podaním daňového priznania uvádzame, že daňové priznanie za zdaňovacie obdobie je povinný podať daňovník v prípade, ak za zdaňovacie obdobie dosiahol zdaniteľné príjmy presahujúce sumu 1 822,37 eura, pričom daňové priznanie nie je povinný podať, pokiaľ má príjmy len zo závislej činnosti a nevzniká mu povinnosť podať daňové priznanie v prípadoch taxatívne určených v zákone o dani z príjmov (§¤32 ods.¤2 zákona o dani z príjmov).

Odpovedal: Ing. Peter Hennel, daňový poradca, SKDP, www.pro-fit.sk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba