Po podaní daňové priznania možno získať naspäť zaplatené dane

Daňové priznanie nepodávajú len živnostníci či firmy. V týchto dňoch si hlavu nad tlačivami lámu aj desaťtisíce zamestnancov.

02.03.2012 06:30
dane, daňové priznanie, tlačivo, tlačivá Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aj keď mnohí nemusia podávať daňové priznanie vôbec, vyplatí sa im, ak to urobia dobrovoľne. Medzi nich patria aj dôchodcovia či študenti. Veľakrát, ak podajú daňové priznanie, dostanú od štátu naspäť dane, ktoré im zamestnávatelia z ich platu strhli.

Starobní dôchodcovia dostanú naspäť všetky zaplatené dane v prípade, že vlani nezarobili viac ako polovicu nezdaniteľnej časti základu dane. Ich ročný príjem tak nesmel prekročiť 1 779,65 eura. V prípade, že niekto zarobil viac, musí väčšinou zaplatiť daň z celého svojho príjmu. Väčšina dôchodcov totiž nemá nárok na nezdaniteľnú časť základu dane.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Príjem z prenájmu si manželia môžu rozdeliť

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Aby dôchodcovia dostali naspäť zaplatené dane, nestačí, aby požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní, ale musia sami podať daňové priznanie. V prípade, že už zamestnávateľa požiadali o vykonanie zúčtovania daní, môžu napriek tomu stále podať daňové priznanie. V takom prípade sa bude daňový úrad riadiť podaným daňovým priznaním a nie ročným zúčtovaním.

Študenti môžu pri podávaní daňových priznaní využiť nezdaniteľnú časť základu dane vo výške 3 559,30 eura. Ak niekto vlani zarobil menej a zamestnávateľ mu z príjmu stŕhal dane, má nárok na ich vrátenie. „Uplatnením tejto nezdaniteľnej časti v daňovom priznaní môže študentovi vzniknúť preplatok na dani, a to vtedy, ak ide napríklad o študenta, ktorý si túto nezdaniteľnú časť neuplatňoval u zamestnávateľa, alebo o študenta, ktorý poberal príjem zo závislej činnosti len časť roka,“ vraví Gabriela Dianová z Finančného riaditeľstva.

Nárok na nezdaniteľné minimum v plnej výške majú aj tí ľudia, ktorí nepracovali celý rok. „V súlade s paragrafom 11 odsek 2 zákona o dani z príjmov aj študent, ktorý dosiahol základ dane z príjmov zo závislej činnosti za rok 2011 rovný alebo nižší ako 18 538 eura, si nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka uplatní v plnej sume 3 559,30 eura, a to aj vtedy, ak v tomto roku dosahoval príjem len časť roka,“ povedala Gabriela Dianová.

Typ daňového priznania, ktorý treba podať, závisí od druhu príjmov v minulom roku. Ľudia, ktorí mali len príjem zo zamestnania na pracovnú zmluvu alebo na dohodu, podávajú daňové priznanie typu A. „Pri vyplnení daňového priznania typu A netreba zabúdať na správne vyplnenie všetkých identifikačných údajov daňovníka, daňové priznanie je potrebné podpísať, priložiť k nemu povinné prílohy uvedené v tlačive daňového priznania,“ vraví Dianová. Povinne je potrebné k tomuto daňovému priznaniu priložiť napríklad potvrdenia od všetkých zamestnávateľov o výške príjmu a zrazených preddavkoch na daň. Ak si niekto uplatňuje daňový bonus na deti, musí zase priložiť kópie rodných listov všetkých detí.

Len čo mal niekto príjem zo živnosti alebo z prenájmu, musí už svoje príjmy priznať na tlačive typu B. Daňové priznanie typu B musia podať aj tí ľudia, ktorí mali viacero rôznych príjmov, napríklad zo zamestnania a zo živnosti alebo zo zamestnania a z prenájmu.

debata chyba