Koľko môžem zarobiť, aby som dostal daňový bonus?

Otázky a odpovede o daňovom priznaní živnostníkov.

08.02.2013 14:04
Peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aké daňové priznanie mám podať, ak som bol zamestnaný a zároveň som mal živnosť?

Živnostníci podávajú vždy daňové priznanie typu B. Do tohto daňového priznania sa okrem príjmov zo živnosti môžu uviesť aj príjmy zo zamestnania, prípadne iné príjmy. Nemusíte preto podávať zvlášť daňové priznanie z príjmov zo zamestnania a zvlášť z príjmov zo živnosti. Ani zamestnávateľ vám nemôže urobiť ročné zúčtovanie daní.

Vlani som zarobil 3 500 eur. Musím podať daňové priznanie, keď aj tak nebudem platiť žiadnu daň?

Keďže váš zárobok bol vyšší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane, musíte podať daňové priznanie. Napriek tomu, že váš zárobok je nižší ako nezdaniteľná časť základu dane, a preto nebudete musieť zaplatiť daň, ak nepodáte daňové priznanie alebo ho podáte neskôr, hrozí vám za to pokuta.

Dokedy si môžem odložiť termín na podanie daňového priznania, ak som nemal príjmy zo zahraničia?

Na rozdiel od minulého roku si daňovníci, ktorí nemali príjem zo zahraničia, nemôžu posunúť termín na podanie daňového priznania. Zákon vám neumožňuje ani požiadať o odklad. To znamená, že ho musíte podať najneskôr v utorok 2. apríla 2013. Ak by ste získali odklad na základe toho, že máte príjmy zo zahraničia a v skutočnosti by ste ich do priznania neuviedli, hrozí vám pokuta rovnako, ako keby ste priznanie podali po termíne.

Čo si môžem okrem paušálnych výdavkov odpočítať z príjmov?

Ak využijete paušálne výdavky, môžete si zo svojich príjmov odpočítať už len preukázateľne zaplatené odvody na zdravotné a sociálne poistenie a nezdaniteľné časti základu dane. Daň si môžete znížiť aj o daňový bonus na dieťa. O žiadne ďalšie výdavky, ktoré ste mali spojené s podnikaním, si už svoj základ dane nemôžete znížiť.

Musím viesť účtovníctvo, ak využijem paušálne výdavky?

Živnostníci, ktorí si z príjmov odpočítajú paušálne výdavky, nemusia viesť účtovníctvo. Zákon im prikazuje viesť len evidenciu o príjmoch v časovom slede, o zásobách a o pohľadávkach. Neurčuje však, ako má táto evidencia vyzerať. Preto postačí jednoduchá tabuľka, do ktorej si bude živnostník postupne zapisovať všetky údaje.

Koľko môžem maximálne zarobiť, aby som získal daňový bonus?

Zákon nijako neobmedzuje maximálny príjem pre získanie daňového bonusu na deti. Stanovený je len minimálny príjem vo výške 6-násobku minimálnej mzdy (1 963,20 eura). Živnostník musí byť zároveň v zisku, aby mohol bonus dostať.

Som invalidný dôchodca. Môžem si pri podaní daňového priznania uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane v plnej výške alebo si z nej musím odpočítať vyplatený dôchodok?

Nezdaniteľná časť základu dane sa o vyplatený dôchodok znižuje len starobným a predčasným dôchodcom. Invalidný dôchodca má nárok na nezdaniteľnú časť v plnej výške bez ohľadu na to, aký vysoký dôchodok dostáva. Ak váš minuloročný základ dane nie je vyšší ako 18 983 eur, máte nárok na nezdaniteľnú časť vo výške 3 644,74 eura.

Moja manželka bola prvé dva mesiace minulého roku na materskej dovolenke a od marca na rodičovskej dovolenke. Akú nezdaniteľnú časť si na ňu môžem odpočítať?

Od plnej sumy nezdaniteľnej časti základu dane na manželku musíte odpočítať jej minuloročný príjem. Na rodičovský príspevok sa pritom neprihliada, ale na materské áno. To znamená, že ak váš daňový základ nebol vyšší ako 33 561,94 eura, od sumy 3 644,74 eura odpočítate sumu materského, ktorá jej bola vyplatená za prvé dva mesiace minulého roku. Túto sumu si následne môžete odrátať zo svojho daňového základu.

Chcem poukázať dve percentá zo svojich daní jednej nadácii. Ako to môžem urobiť?

Na poukázanie dvoch percent zo zaplatenej dane slúži trinásty oddiel daňového priznania. Do riadka 122 uvediete dve percentá z vašej dane z riadka 97. Do riadka 123 musíte zase vypísať údaje o prijímateľovi tejto sumy. Tento oddiel je zároveň potrebné podpísať. Dve percentá môžete niekomu darovať len v prípade, ak poukázaná suma dosiahne aspoň 3,32 eura.

Aká pokuta mi hrozí, ak nepodám včas daňové priznanie?

Ak by ste daňové priznanie podali neskôr, ako je zákonom určená lehota, dostanete pokutu od daňového úradu vo výške 30 až 16-tisíc eur. V prípade, ak vám daňový úrad určí termín na podanie priznania vo výzve a nesplníte ho, hrozí vám pokuta 60 až 32-tisíc eur. Správca dane pri určovaní výšky pokuty prihliada na závažnosť, trvanie a následky protiprávneho sta­vu.

Minulý rok som zarobil len 1 600 eur, nemusím teda podávať daňové priznania. Mám to daňovému úradu nejako oznámiť?

Zákon vám neprikazuje oznámiť daňovému úradu, že vám nevznikla povinnosť podať daňové priznanie. Je však dobré, ak to urobíte dobrovoľne. Môžete sa tak vyhnúť tomu, že vás daňový úrad bude urgovať, aby ste toto daňové priznanie podali.

Pri podávaní daňového priznania za rok 2011 som využil skutočné výdavky. Môžem si teraz odpočítať paušálne výdavky?

Živnostník sa môže každý rok pred podaním daňového priznania rozhodnúť, či využije skutočné, alebo paušálne výdavky podľa toho, čo je pre neho výhodnejšie. V rokoch, v ktorých máte vysoké výdavky, si preto môžete z príjmov odpočítať skutočné náklady a v ostatných rokoch môžete využiť paušál. Nárok na paušálne výdavky máte len v prípade, ak ste počas minulého roku neboli platcom DPH, respektíve ste ním boli len časť roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba