Kto môže podať daňové priznanie neskôr?

Na rozdiel od minulých rokov nemôžu podnikatelia získať odklad na podanie daňového priznania jednoduchým oznámením tak, ako to bolo v minulom roku.

08.02.2013 06:30
dane, daňový úrad, daňový, daňové, priznanie Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Zmenený postup pri predlžovaní lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov sa vzťahuje tak na právnické osoby, ako aj na fyzické osoby a uplatní sa pri podaní daňového priznania, ktorého posledný deň lehoty na podanie pripadne na kalendárny rok 2013, teda aj pri podaní daňového priznania k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2012.
  • Fyzická a právnická osoba podáva daňové priznanie zvyčajne v lehote do troch mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia. Posledným dňom lehoty na podanie daňového priznania za rok 2012 je 31. marec 2013. Keďže tento deň pripadá na nedeľu a v pondelok je štátny sviatok, posledným dňom lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie roku 2012 je najbližší nasledujúci pracovný deň, t. j. 2. apríl 2013.
  • Novelou zákona o dani z príjmov účinnou od 1. 1. 2013 sa dočasne v roku 2013 pozastavila možnosť daňovníkov, ktorí v zdaňovacom období, za ktoré podávajú daňové priznanie, nepoberali príjmy zo zdrojov v zahraničí, predĺžiť si lehotu na podanie daňového priznania k dani z príjmov oznámením doručeným správcovi dane. Znamená to, že daňovník (fyzická aj právnická osoba), ktorý bude podávať daňové priznanie za zdaňovacie obdobie roku 2012 a v tomto priznaní nevykáže príjmy zo zdrojov v zahraničí, nemá možnosť predĺžiť si lehotu na podanie tohto priznania oznámením podaným správcovi dane. Zákon nepripúšťa ani možnosť požiadať v takomto prípade o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania žiadosťou doručenou správcovi dane.
  • Daňovník, ktorý v zdaňovacom období, za ktoré podáva daňové priznanie, mal príjmy zo zdrojov v zahraničí, má možnosť predĺženia lehoty na podanie daňového priznania prostredníctvom oznámenia doručeného správcovi dane pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania. Oznámením možno lehotu predĺžiť najviac o tri kalendárne mesiace, pričom koniec predĺženej lehoty musí byť stanovený na posledný deň jedného z týchto troch kalendárnych mesiacov. V oznámení je potrebné uviesť skutočnosť o príjmoch zo zdrojov v zahraničí a predĺženú lehotu. V tejto predĺženej lehote je daň aj splatná.
  • Lehotu predĺženú oznámením je možné znovu predĺžiť o ďalšie najviac tri kalendárne mesiace, a to na základe žiadosti daňovníka. Táto žiadosť musí byť podaná najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty predĺženej oznámením. Ak daňovník do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania predĺženej oznámením nedostane rozhodnutie správcu dane o opätovnom predĺžení lehoty na podanie daňového priznania, je povinný daňové priznanie podať v lehote na podanie daňového priznania uvedenej v oznámení. Ak správca dane rozhodne o opätovnom predĺžení lehoty na podanie daňového priznania, v tejto opätovne predĺženej lehote je daň aj splatná.
  • Ak v daňovom priznaní podanom v predĺženej lehote nebudú uvedené aj príjmy zo zdrojov v zahraničí, daňové priznanie sa bude považovať za podané po lehote, za čo môže správca dane udeliť pokutu.

Zdroj: Finančné riaditeľstvo SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba