Ako si vypočítať daň

Živnostníci neplatia daň z celého svojho hrubého príjmu, ale z daňového základu. Ten vyrátajú tak, že si zo svojho hrubého zárobku odpočítajú výdavky a nezdaniteľné časti základu dane. Až z výslednej sumy si vypočítajú 19-percentnú daň.

07.02.2013 10:18
manželia, úver, dane, kalkulačka, rodina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podnikatelia pritom majú na výber, či si zo svojho zárobku odrátajú skutočné, alebo paušálne výdavky vo výške 40 percent z príjmov. Nárok na paušálne výdavky majú tí živnostníci, ktorí vlani neboli platcami DPH, respektíve nimi boli len časť roku.

Výhodou paušálnych výdavkov je, že ich netreba nijakým spôsobom dokladovať. Využiť ich tak môžu aj tí živnostníci, ktorí nemajú s podnikaním spojené žiadne výdavky, respektíve ich náklady sú veľmi nízke.

Ľudia, ktorí si odpočítajú paušál, nemusia viesť ani účtovníctvo. Postačí im jednoduchá evidencia o príjmoch v časovom slede, o zásobách a o pohľadávkach. Keďže žiaden zákon nehovorí, ako má táto evidencia vyzerať, živnostníkovi vystačí jednoduchá tabuľka, do ktorej si bude postupne zapisovať všetky údaje.

Skutočné výdavky sa oplatia najmä tým podnikateľom, ktorých reálne náklady na podnikanie prevyšujú 40 percent z ich hrubých príjmov. Keďže pri skutočných výdavkoch je už potrebné účtovníctvo, väčšina živnostníkov si na to musí niekoho najať. Účtovníci si za spracovanie ročného účtovníctva a vypracovanie daňového priznania pre malých živnostníkov pýtajú okolo 200 eur. Aj tento výdavok si môžu živnostníci započítať do svojich nákladov.

Pri podávaní daňového priznania za minulý rok môžu živnostníci naposledy využiť paušálne výdavky v neobmedzenej výške. Keď budú podávať daňové priznanie za tento rok, budú si môcť týmto spôsobom znížiť svoje príjmy maximálne o 5 040 eur. Doplatia na to všetci živnostníci, ktorých ročný príjem je vyšší ako 12 600 eur. Čím viac niekto zarába, tým sa jeho daň zvýši výraznejšie. Napríklad živnostník, ktorý vlani zarobil 40-tisíc eur, si môže vo forme paušálnych výdavkov odpočítať 16-tisíc eur. Ak rovnakú sumu zarobí aj v tomto roku, bude si môcť odpočítať len 5 040 eur. To znamená, že jeho daňový základ vzrastie takmer o 11-tisíc eur.

Lepšie zarábajúcim živnostníkom sa preto môže vyplatiť, ak v tomto roku namiesto paušálnych výdavkov využijú už skutočné výdavky. Mali by si preto už teraz začať odkladať všetky faktúry a bločky, ktoré súvisia s ich podnikaním. Na konci roka sa potom môžu rozhodnúť, či je pre nich výhodnejšie využiť paušálne, alebo skutočné výdavky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba