Živnostníci musia podať daňové priznania do druhého apríla

Na podanie daňového priznania za minulý rok dostanú podnikatelia dva dni navyše. Keďže 31. marec pripadá na nedeľu, podať priznanie, ako aj zaplatiť daň stačí v najbližšom pracovnom dni. Keďže v pondelok je sviatok, termín sa posúva až na utorok 2. apríla.

07.02.2013 06:30
živnosť, živnostník, živnostníčka, manažérka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„V prípade, ak daňové priznanie nebolo podané v ustanovenej lehote alebo lehote určenej správcom dane vo výzve, správca dane uloží pokutu vo výške od 30 do 16 000 eur,“ vraví hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Gabriela Dianová. Pri určovaní výšky pokuty pritom daňové úrady prihliadajú na závažnosť, trvanie a následky oneskorenia.

Podať daňové priznanie musia všetci živnostníci, ktorých minuloročný príjem bol vyšší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane. To znamená, že museli v hrubom zarobiť viac ako 1 822,37 eura. Ľudia, ktorí zarobili menej, nemusia nielen podávať daňové priznanie, ale ani platiť daň. Zákon im ani neprikazuje, aby to daňovému úradu oznámili. „Ak živnostník napriek tomu, že žiadnu ohlasovaciu povinnosť nemá, túto skutočnosť daňovému úradu oznámi, daňový úrad vie, že živnostník daňové priznanie podať nezabudol, ale že ho podať nemusel. Živnostník sa tak vyhne prípadným dodatočným výzvam,“ povedal Peter Zimerman zo spoločnosti Finecon Technologies.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Aké chyby najčastejšie robia živnostníci pri vypĺňaní daňového priznania.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Každý, kto mal príjem zo živnosti, podáva daňové priznanie typu B. Priznať dane musia sami aj tí živnostníci, ktorí podnikajú popri zamestnaní. Ich zamestnávateľ im v takom prípade nemôže urobiť ročné zúčtovanie daní. To je určené len pre ľudí, ktorí majú iba príjem zo zamestnania.

Podnikatelia si posledný raz pri podávaní daňových priznaní za rok 2012 môžu uplatniť 40-percentné paušálne výdavky bez obmedzenia hornej výšky. „Živnostníci si môžu odpočítať okrem paušálnych výdavkov vo výške 40 percent aj skutočne zaplatené, zákonom určené odvody do zdravotnej poisťovne a Sociálnej poisťovne,“ tvrdí Zimerman. Nárok majú aj na nezdaniteľné časti základu dane na daňovníka či na manželku. Znížiť daň si môžu aj vďaka daňovému bonusu na deti. Pri podávaní daňových priznaní za tento rok si už budú môcť podnikatelia vo forme paušálnych výdavkov odpočítať maximálne 5 040 eur.

Živnostníci by si pri vypĺňaní daňového priznania mali dať pozor na to, aby použili správne tlačivo. Formulár daňového priznania za rok 2012 sa v porovnaní s priznaním za rok 2011 mierne zmenil. Nové tlačivo si možno stiahnuť na internetovej stránke Finančného riaditeľstva SR, k dispozícii by malo byť aj na všetkých daňových úradoch. Najjednoduchšie je vyplniť daňové priznanie v počítači prostredníctvom bezplatnej aplikácie eDane. V čase uzávierky tohto článku však v tomto programe ešte neboli k dispozícii daňové priznania za minulý rok. Finančné riaditeľstvo sľúbilo, že by sa tam mali objaviť najneskôr začiatkom februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba