Daň sa neplatí z celého príjmu

Zamestnanci sú pri platení daní v porovnaní so živnostníkmi znevýhodnení. Daň, ako aj odvody musia platiť z vyššej sumy ako podnikatelia, ktorí si môžu z príjmu odpočítať skutočné alebo paušálne náklady. Väčšina zamestnancov však neplatí daň z celého svojho zárobku, keďže zákon im umožňuje odpočítať si nezdaniteľnú časť.

31.01.2013 10:55
živnostník, živnosť, zamestnanec, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Daň zamestnancov sa počíta z daňového základu, ktorý sa vyráta ako hrubý plat znížený o zaplatené odvody a nezdaniteľnú časť základu dane. Za minulý rok si môže väčšina ľudí znížiť svoj daňový základ o nezdaniteľné minimum vo výške 3 644,74 eura, čo je mesačne 303,72 eura.

Vďaka nezdaniteľnej časti základu dane neplatia ľudia s nízkym príjmom vôbec žiadnu daň. Vlani neplatili daň zamestnanci, ktorí zarábali menej ako 351 eur. V prípade, že niekto zarobil viac, zamestnávateľ mu už musel strhnúť z príjmu aj daň. Napríklad zamestnanec s hrubým platom 400 eur, zaplatil mesačne na odvodoch 53,60 eura. Okrem tejto sumy si zo svojho príjmu odpočíta aj nezdaniteľnú časť vo výške 303,72 eura. Zamestnávateľ mu preto vypočíta daň z daňového základu 42,68 eura. Na dani mu preto každý mesiac strhne 8,10 eura.

Okrem základnej sumy nezdaniteľného minima môžu pracujúci využiť aj nezdaniteľnú časť na nepracujúcu manželku alebo manžela. Ak napríklad muž vlani pracoval a jeho žena bola na rodičovskej dovolenke, môže využiť celú jej nezdaniteľnú časť až do výšky 3 644,74 eura za rok.

Ušetriť na daniach môžu aj rodičia. Za každé nezaopatrené dieťa si môžu svoju daň znížiť mesačne o 21,03 eura mesačne. Prvých šesť mesiacov minulého roku bol daňový bonus vo výške 20,51 eura. Za celý minulý rok si tak rodičia môžu na každé jedno dieťa znížiť svoju daňovú povinnosť o 249,24 eura.

O výšku daňového bonusu sa znižuje priamo daň. Ak niekomu vyjde nižšia daň, ako je výška daňového bonusu, nielenže nebude platiť žiadnu daň, ale štát mu doplatí rozdiel. Vďaka tomu môžu daňový bonus využiť aj ľudia s nízkym zárobkom. Napríklad, ak si niekto uplatňuje bonus na tri deti vo výške 61,53 eura mesačne a mal by platiť daň 30 eur, zamestnávateľ mu zo mzdy nestrhne žiadnu daň, ale ešte mu doplatí 31,53 eura.

Ľudia, ktorým neuplatňoval nezdaniteľné minimum či daňový bonus počas roka ich zamestnávateľ, si môže tieto výhody uplatniť teraz v ročnom zúčtovaní daní či v daňovom priznaní. Vďaka tomu im môže vzniknúť preplatok na dani, ktorý im následne buď pošle daňový úrad, alebo im ho vyplatí zamestnávateľ spolu s aprílovou mzdou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba