Prenajímatelia si môžu odpočítať 500 eur

Penzisti, ktorí vlani prenajímali byt či dom, si môžu zo svojho zárobku odpočítať nezdaniteľnú časť vo výške 500 eur. Do daňového priznania uvedú až zárobok po odpočítaní tejto sumy.

31.01.2013 06:30
Prenájom, hypotéka, bývanie, reality, kľúče,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ak dôchodca nemá okrem prenájmu iný príjem, môže využiť aj to, že sa zárobok nižší ako polovica nezdaniteľného minima vôbec nezdaňuje. To znamená, že ak mu po odpočítaní 500 eur zostane menej ako 1 822,37 eura, nemusí podávať daňové priznanie ani platiť daň.

V prípade, že prenajímaný byt vlastnia manželia v bezpodielovom spoluvlastníctve, môžu si obaja odpočítať z príjmu 500 eur. Ak ani jeden z nich po odpočítaní tejto sumy nezarobí viac ako 1 822,37 eura, nemusia tento zárobok zdaňovať. Celkovo tak môžu v hrubom na prenájme zarobiť až 4 644,74 eura a nezaplatia žiadnu daň.

Ak by zarobili viac, nemusia si príjem deliť na polovicu, ale môžu si ho rozdeliť nerovnomerne. Je pre nich výhodnejšie, ak si zárobok rozdelia tak, že jeden z nich nebude vôbec musieť podať daňové priznanie. Druhý z nich potom zdaní len zvyšnú časť príjmu. V rovnakom pomere, v akom si manželia rozdelia svoje príjmy, si musia rozdeliť aj svoje výdavky.

Pri podávaní daňového priznania za minulý rok môžu prenajímatelia posledný raz využiť paušálne výdavky vo výške 40 percent z príjmov. Z tohtoročných zárobkov si už budú môcť odpočítať len skutočné výdavky. Preto by si mali už od začiatku roku odkladať všetky bločky a faktúry, ktoré súvisia s prenájmom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba