Ročné zúčtovanie zdravotných odvodov spravia poisťovne

Živnostníci v tomto roku nemusia prvýkrát podávať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia. Namiesto nich to urobia zdravotné poisťovne na základe údajov, ktoré im poskytnú daňové úrady.

09.02.2012 13:42
RZZP, ročné, zúčtovanie, zdravotné, poistenie,...
Ilustračné foto
debata

Podnikateľom tak odpadne povinnosť vypĺňať formulár ročného zúčtovania. Keďže všetky údaje sú uvedené aj v daňovom priznaní, daňový úrad ich poskytne jednotlivým poisťovniam, ktoré každému vypočítajú jeho preplatok alebo nedoplatok na zdravotnom poistení. Výsledok zúčtovania musia klientom oznámiť.

Zdravotná poisťovňa musí ročné zúčtovanie vykonať do konca septembra. V prípade, že si niekto predĺžil lehotu na podanie daňového priznania, zdravotná poisťovňa zúčtuje jeho odvody najneskôr do konca októbra. Živnostníci potom musia nedoplatok zaplatiť do 45 dní odo dňa, kedy nadobudol výkaz nedoplatkov právoplatnosť. A naopak, ľuďom, ktorým vznikol preplatok, ho musí poisťovňa takisto uhradiť do 45 dní.

Poisťovne nie sú povinné vykonať zúčtovanie za tých živnostníkov, ktorí okrem príjmov z podnikania nemali vlani iný zárobok, pričom ich vymeriavací základ z tejto činnosti neprekročil úhrn minimálnych vymeriavacích základov. To znamená, že ak živnostníkovi vyjde vymeriavací základ nižší ako 3 948,72 eura, zdravotná poisťovňa za neho nie je povinná vykonať ročné zúčtovanie odvodov. Zúčtovanie poisťovne nevykonajú ani za ľudí, ktorým nevznikla povinnosť podať daňové priznanie, či ľuďom, ktorí zomreli.

Ešte vlani museli živnostníci podať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia v rovnakom termíne, ako podávali daňové priznanie. Väčšina ľudí tak musela zúčtovanie vykonať do konca marca. Tým, ktorí si predĺžili termín na podanie priznania, sa automaticky posunul aj termín na vykonanie ročného zúčtovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba