Podanie daňového priznania si možno odložiť

Daňové priznania k dani z príjmov fyzických osôb sa každoročne podávajú do konca marca. Keďže v tomto roku pripadá posledný marcový deň na sobotu, je možné daňové priznania podať ešte aj v pondelok 2. apríla.

09.02.2012 10:01
dane, odvody, daňové priznanie, starosti, faktúry Foto:
Ilustračné foto
debata

V tento deň je potrebné buď osobne priniesť daňové priznanie na daňový úrad, alebo ho poslať poštou. Aj keď tento list dorazí na daňový úrad až o pár dní, rozhodujúci je dátum na obálke. Druhý aprílový deň je zároveň potrebné uhradiť daň.

Mnohí ľudia však nestíhajú podať daňové priznanie načas, respektíve ho vypĺňajú v strese v poslednej chvíli. Od minulého roka si preto môžu termín na podanie daňového priznania odložiť až o tri mesiace. Stačí to oznámiť daňovému úradu najneskôr 2. apríla. O odklad netreba žiadať ani ho nijako zdôvodňovať.

V oznámení musí daňovník uviesť, v ktorom mesiaci podá daňové priznanie a zaplatí daň. Väčšina ľudí si môže túto povinnosť odložiť maximálne na jún. Ľudia, ktorí majú aj príjem zo zahraničia, môžu daňové priznanie podať najneskôr do konca septembra. Do konca mesiaca, ktorý živnostník uvedie v oznámení, musí podať priznanie, ale aj zaplatiť daň.

Formulár oznámenia si možno stiahnuť z internetovej stránky Finančného riaditeľstva. Stačí doň doplniť osobné údaje, rok, za ktorý sa podáva daňové priznanie, a mesiac, v ktorom živnostník podá priznanie. Zároveň musí vyznačiť, či súčasťou jeho príjmov sú, alebo nie sú aj príjmy zo zahraničia. Podpísaný formulár je potom potrebné buď osobne priniesť na daňový úrad, alebo ho poslať poštou.

Predĺžiť si termín na podanie daňového priznania nemožno, ak daňovník zomrie. „V danom prípade daňové priznanie podáva dedič do troch mesiacov po smrti daňovníka, pričom túto lehotu môže správca dane predĺžiť len na základe žiadosti dediča podanej najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania,“ povedala Gabriela Dianová z Finančného riaditeľstva.

Automaticky nemôžu získať odklad na podanie priznania ani firmy, ktoré sú v konkurze. Ak takáto firma nestíha podať daňové priznanie v riadnom termíne, musí o to požiadať daňový úrad najneskôr 15 dní pred posledným dňom na podanie daňového priznania. Následne daňový úrad rozhodne, či odklad povolí alebo nie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba