Priznanie k dani aj žiadosť o úľavu treba podať do konca januára

Do konca januára musia noví a v tomto roku už aj predchádzajúci vlastníci bytov, garáží, rodinných domov či pozemkov podať priznanie k dani z nehnuteľností. Rozhodujúce je, že vlani, najneskôr však k 1. januáru tohto roka, nadobudli nejakú nehnuteľnosť alebo ju predali či darovali.

09.01.2013 06:30
hypotéka, stavebné, sporenie, úver, daň,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Priznania sa navyše podávajú už na nových tlačivách. Spoločné sú pre daň z nehnuteľnosti, za psa, za predajné automaty a za nevýherné hracie prístroje. Podáva sa jedno spoločné priznanie za všetky ročné dane. Treba sa obrátiť vždy na ten úrad, ktorý katastrálne územie spravuje.

Ľudia, ktorí majú viac ako 62 rokov, zdravotne ťažko postihnutí a tiež ľudia v hmotnej núdzi, by sa mali na obecných a mestských úradoch zaujímať, či tieto neposkytujú úľavy alebo oslobodenie.

Pozrite si v infografike, akú daň zaplatíte v okresných mestách

Sadzby dane za pozemky
Sadzby dane zo stavieb
Sadzby dane z bytov

Na rozdiel od minulých rokov nebude musieť nový a starý majiteľ vypisovať opäť všetky tlačivá, ale len k tej nehnuteľnosti, ktorú vlani nadobudol, alebo o ktorú vlani prišiel. Nebude si musieť ani sám vypočítať daň, urobia to za neho pracovníci obecných a mestských úradov.

Ak vlastník nehnuteľnosti minulý rok zomrel a dedičské konanie sa do konca minulého roka skončilo, daňové priznanie musí podať dedič alebo podľa dohody jeden z dedičov. Ak sa nedohodnú, určí ho obec alebo mesto.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Úľavy na dani z nehnuteľností v krajských mestách.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Priznania musia podávať aj tí, ktorí menili druh pozemku, napríklad pôdu na stavebný, alebo si v rodinnom dome zriadili prevádzku, prípadne vlani začali byt používať na podnikanie. Sadzby daní mnohé mestá v porovnaní s predchádzajúcim rokom nemenili, ak sa však menil účel využívania nehnuteľnosti, treba počítať s inou sadzbou. Vyššiu vyrubia mestá najmä za stavebné pozemky, tiež za tie byty alebo stavby, ktoré vlani začali slúžiť na iný účel ako na bývanie.

Spoluvlastníci budú platiť daň podľa výšky svojho spoluvlastníckeho podielu. Ak sa všetci dohodnú, daňové priznanie podá a daň zaplatí jeden z nich a ostatní za jej splatenie ručia do výšky svojho podielu na dani. Nevýhodou je, že ak spoluvlastník zaplatí daň za nich a oni sa s ním nevyrovnajú, bude si musieť od nich platbu vymáhať.

Ktorýkoľvek z manželov môže podať priznanie a zaplatiť daň v plnej výške za nehnuteľnosť, ktorú vlani nadobudli do bezpodielového spoluvlastníctva, teda počas manželstva s výnimkou tých, ktoré dostali darom alebo zdedili do svojho výlučného vlastníctva. Ručia aj za zaplatenie dane, ak ju nezaplatí ani jeden z nich, obec alebo mesto ju môže vymáhať od kohokoľvek, a to v plnej výške. Platí to aj pre rozvedených, ak ešte neuplynuli tri roky od rozvodu a nedohodli sa na usporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva alebo o tom ešte právoplatne nerozhodol súd. Ak tak urobili, musia podať priznanie a tiež po troch rokoch musí každý z nich podať znovu daňové priznanie, ak chcú, aby každý z nich platil len polovičnú daň.

Naďalej platí, že ak počas vlaňajšieho alebo v tomto roku niekto nehnuteľnosť vydražil, bol povinný podať priznanie počas mesiaca, ktorý nasledoval po vydražení. Obec alebo mesto vyrubí rozhodnutím pomernú časť dane z nehnuteľností vydražiteľovi začínajúc mesiacom nasledujúcim po vydražení, až do konca tohto roka. Z celkovej ročnej dane zaplatí len za mesiace, odkedy nehnuteľnosť vlastní.

Obce a mestá môžu zaťažiť vyššími daňami majiteľov v niektorých lokalitách, pričom doteraz mohol byť pri dani z bytov a nebytových priestorov a stavieb rozdiel medzi najvyššou a najnižšou daňou až 40-násobný, od vlaňajšieho decembra môže byť rozdiel najviac 10-násobný.

„Ak obce a mestá sadzby menili, musia rozdiely medzi najnižšou a najvyššou sadzbou znížiť, nie naraz, ale postupne. Musia rozdiel znižovať vždy, keď budú sadzby meniť,“ upozorňuje Katarína Krkanová z ministerstva financií.

Novela spresnila aj, že rozdielne sadzby môžu prijať len, ak ide o územne celistvú časť, v ktorej je najmenej päť percent daňovníkov dane z nehnuteľností danej obce. Časť obce, kde sa uplatnia vyššie sadzby, musí byť aj v nariadení. Ak má niekto v tejto časti viac nehnuteľností, zvýšená sadzba sa môže použiť len pri jednej z nich. Jednotlivú časť obce môže tvoriť najmä ulica, vzájomne susediace ulice alebo susediace parcely pozemkov.

Daň obce a mestá vyrubia až neskôr, po spracovaní priznaní, a to aj tým majiteľom, u ktorých vlani nenastala žiadna zmena podstatná na vyrubenie dane, a teda v tomto roku nie sú povinní priznanie k tejto miestnej dani podávať. Každý daňovník dostane rozhodnutie, proti ktorému sa bude môcť odvolať. Po uplynutí lehoty na odvolanie bude musieť do stanového termínu daň zaplatiť, v opačnom prípade dostane výzvu a ak ani potom nezaplatí, môžu obec a mestá vymáhať priamo cez exekútorov nezaplatenú daň aj s úrokmi z omeškania a trovami celého konania. S daňovníkmi, ktorí nie sú schopní daň zaplatiť, môžu dohodnúť aj splátkový kalendár.

„Daňovník bude povinný pri úhrade označiť platbu spôsobom určeným v rozhodnutí,“ upozorňuje Viera Dudíková, vedúca oddelenia daní a poplatkov Mestského úradu v Banskej Bystrici. „Ak tak neurobí, mestá a obce môžu podľa daňového poriadku neoznačenú platbu použiť na úhradu exekučných nákladov a hotových výdavkov, ktoré vzniknú pri vymáhaní zle uhradenej platby, ale aj na úhradu iného nedoplatku, ktorý má voči mestu alebo obci aj na iných daniach s najstarším dátumom splatnosti v čase prijatia platby.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba