Ako získať naspäť dane z úrokov

Z každého úroku, ktorý banka vyplatí klientom, si zoberie 19 percent štát vo forme dane. Ak je tento vklad napísaný na človeka, ktorý nemá vlastný príjem, môže získať daň z úrokov naspäť.

27.01.2011 06:30
termínovaný vklad, banka, sporenie, úrok,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Každý človek má nárok na nezdaniteľné minimum. Keďže za minulý rok je nezdaniteľné minimum vo výške 4 025,70 eura, každý, kto vlani zarobil na úrokoch menej a okrem úrokov nemal iný príjem, by nemal platiť žiadnu daň. A to bez ohľadu na to, či tento príjem dosiahol zo zamestnania, zo živnosti, alebo z úrokov.

Možnosť získať naspäť daň z úrokov majú aj dôchodcovia. Ak na úrokoch nezarobili viac, ako je polovica nezdaniteľného minima, štát im vráti naspäť celú zaplatenú daň. Podľa daňového poradcu Jozefa Áča dostanú naspäť daň v prípade, ak vlani úroky, ktoré získali, nepresiahli sumu 2 012,85 eura.

Dôchodcovia, ktorí zarobili na úrokoch viac, môžu požiadať o vrátenie aspoň časti dane v prípade, že ich mesačný dôchodok bol vlani nižší ako 335 eur. Dôchodcom sa totiž výška nezdaniteľného minima znižuje o vyplatený dôchodok. To znamená, že ak niekto vlani poberal dôchodok vo výške 300 eur, za rok celkovo dostal 3 600 eur. Jeho nezdaniteľné minimum sa preto zníži o túto sumu a dôchodca tak bude mať nárok na ročné nezdaniteľné minimum vo výške 425,70 eura. Ak by tento dôchodca na úrokoch zarobil napríklad 3 000 eur, štát mu po podaní daňového priznania vráti daň len zo sumy 425,70 eura. Naspäť tak dostane 81 eur.

Ak tento dôchodca má však tento úrok z dvoch alebo viacerých vkladov, nemusí do daňového priznania zahrnúť všetky vklady. Ak napríklad z jedného vkladu zarobil 2 000 eur a z druhého tisíc, je preňho výhodné, ak do daňového priznania uvedie len dvojtisícový úrok. Keďže úroky sú zdanené zrážkovou daňou a jej zaplatením je daň vysporiadaná, dôchodca nie je povinný uviesť do daňového priznania aj úrok z druhého vkladu. Vďaka takémuto postupu by mu daňový úrad vrátil celú strhnutú daň z prvého vkladu. Penzista by tak dostal 380 eur.

Nezdaniteľné minimum sa znižuje len tým dôchodcom, ktorí poberali dôchodok už od začiatku minulého roku, alebo im bol spätne priznaný k začiatku minulého roku. V prípade, že niekto odišiel do dôchodku napríklad od marca, má nárok na nezdaniteľnú časť základu dane v plnej výške. Od dane je tak oslobodený príjem až do výšky 4 025,70 eura.

Kto chce získať naspäť daň z úrokov, musí k daňovému priznaniu priložiť potvrdenie, ktorým zdokladuje, aké úroky mu banka pripísala. „Akceptuje sa akýkoľvek doklad preukazujúci výšku príjmu a zrazenej dane z úrokov, napríklad kópia výpisu z účtu, kópia listu z vkladnej knižky a podobne,“ tvrdí daňová poradkyňa Iveta Jobová.

Pre rodičov je zas najvýhodnejšie, ak všetky svoje vklady v banke prepíšu na svoje nepracujúce deti. Keďže rodičia si nezdaniteľné minimum uplatnia na príjem zo zamestnania, ich deti môžu nezdaniteľnú časť využiť na príjem z úrokov. Aby však dostali naspäť túto daň, musia rodičia za deti podať daňové priznanie. V prípade, že ho nepodajú, štát si daň z úrokov nechá.

Získať naspäť daň z úrokov vďaka podaniu daňového priznania možno v súčasnosti naposledy. Z úrokov, ktoré budú vyplatené v tomto roku, už štát nikomu dane nevráti. Vládna koalícia v rámci úsporných opatrení presadila, že zrážkovú daň, ktorou sa zdaňujú aj úroky, nebude možné po novom považovať za preddavok na daň. Výsledkom bude, že tento príjem sa už nebude dať uviesť do daňového priznania a nebude sa dať ani žiadať o vrátenie dane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba