Ako si vypočítať odvody

Odvody živnostníka sa počítajú z vymeriavacieho základu, ktorý sa odvíja od dosiahnutého zisku.

21.01.2011 10:23
dane, odvody, doklady, daňové, priznanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Živnostník si najprv zo svojich príjmov odpočíta výdavky, či už skutočné, alebo paušálne.

Túto sumu následne vydelí koeficientom 2,14 a dostane tak ročný vymeriavací základ pre platenie zdravotného poistenia. Mesačný vymeriavací základ je jedna dvanástina z ročného základu.

Do zdravotnej poisťovne následne živnostník platí 14 percent zo svojho mesačného vymeriavacieho základu.

Minimálny vymeriavací základ pre platenie zdravotného poistenia je 329,06 eura. To znamená, že každý, komu vyjde nižší vymeriavací základ, bude platiť zdravotné odvody z tejto sumy. Do poisťovne tak mesačne pošle minimálne 46,06 eura.

Ročný vymeriavací základ pre platenie odvodov do Sociálnej poisťovne sa vypočíta ako jedna polovica príjmov znížených o výdavky. Mesačný vymeriavací základ sa rovná jednej dvanástine z ročného základu.

Živnostník musí z tejto sumy platiť nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a odvod do rezervného fondu. Spolu tak mesačne zaplatí 33,15 % z mesačného vymeriavacieho základu.

Minimálny vymeriavací základ pre sociálne poistenie je 329,06 €. Z tejto sumy platí odvody každý, komu vyjde na základe príjmu nižší vymeriavací základ. Mesačne tak každý živnostník musí do Sociálnej poisťovne poslať aspoň 109,07 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba