Dôchodcovia môžu ušetriť na daniach

Dôchodcovia môžu ušetriť na daniach i odvodoch. Väčšina miest a obcí im ponúka výhodnejšie sadzby pri dani z nehnuteľnosti. O zľavu sa treba prihlásiť.

13.01.2011 06:30
dôchodca, pár, manželia, andropauza, menopauza,... Foto:
Ak manželia vlastnia byt v bezpodielovom spoluvlastníctve, postačí, ak len jeden z nich dosiahne stanovený vek na zníženie dane.
debata

Zákon obciam umožňuje, aby poskytli zľavu ľuďom, ktorí majú minimálne 62 rokov alebo sú ťažko zdravotne postihnutí. Vo väčšine miest však zľavy dostávajú až seniori po dosiahnutí 70 rokov veku. V porovnaní s mladšími ľuďmi väčšinou zaplatia polovičnú daň. Niektoré obce, v ktorých žijú prevažne dôchodcovia, si zľavy nemôžu dovoliť dávať vôbec. Ak by ich dali, nižšie dane by platili takmer všetci ľudia a príjmy obce by sa veľmi znížili.

Dôchodcom, ktorí si uplatňujú zľavu na dani na základe veku, stačí predložiť občiansky preukaz. Zdravotne postihnutí zase zľavu dostanú na základe preukazu zdravotne ťažko postihnutej osoby. „Doklady preukazujúce dôvody na poskytnutie daňového zníženia predloží daňovník správcovi dane najneskôr do 31. januára – do konca termínu na podanie daňových priznaní na rok 2011,“ povedal Michal Stuška, tlačový tajomník mesta Bratislava. Ľudia, ktorí mali zľavu už aj v predchádzajúcich rokoch, nemusia znovu dokladovať, že na ňu majú nárok.

Kto si nestihne uplatniť nárok na nižšiu daň do konca januára, musí na tento rok zaplatiť štandardnú sadzbu dane. Dodatočne sa daň znížiť už nedá. Daný človek bude môcť potom dostať zľavu až v nasledujúcom ro­ku.

Ak manželia vlastnia byt v bezpodielovom spoluvlastníctve, postačí, ak len jeden z nich dosiahne stanovený vek pre zníženie dane. Naopak, ak niekto vlastní nehnuteľnosť v podielovom spoluvlastníctve a podľa veku má nárok na zníženie dane, nižšia daň sa nevzťahuje na celú nehnuteľnosť, ale len na jeho časť. Napríklad ak dôchodca vlastní polovicu domu a druhú polovicu vlastní jeho syn, dôchodca zaplatí zníženú daň za svoju polovicu domu a syn zaplatí daň v plnej výške.

Kým mestá svojich starších občanov pri platení daní zvýhodňujú, ak sa dôchodca zamestná, štátu zaplatí na daniach viac ako mladší človek. Dôchodcom sa totiž znižuje nezdaniteľné minimum o dôchodok, ktorý poberajú. Každý, kto má dôchodok vyšší ako 296 eur, si nezdaniteľné minimum nemôže uplatniť vôbec. Priemerný dôchodok sa pritom vlani pohyboval okolo 350 eur. V praxi tak dôchodca platí daň z vyššej sumy ako iní zamestnanci. Penzisti však môžu ušetriť pri cestovaní. Napriek tomu, že viaceré kraje od januára dvihli cestovné v prímestskej autobusovej doprave, väčšina z nich ponechala výhodnejšie cestovanie pre dôchodcov a pre ťažko zdravotne postihnutých. Ľudia nad 70 rokov platia zväčša len symbolické cestovné vo výške 30 centov za každých 25 kilometrov. Žilinský kraj rozšíril túto výhodu aj pre ľudí vo veku od 65 do 70 rokov. Tí môžu za 30 centov však cestovať len cez sviatky a víkendy a v pracovné dni mimo špičky.

Zľavy na železnici majú ľudia už od 60 rokov. Potrebujú si však zakúpiť preukaz za 6,61 eura na jeden rok. Vďaka nemu si budú môcť bežné cestovné lístky kúpiť so 40–percentnou zľavou.

Kto môže dostať zľavu na dani z nehnuteľnosti

  • Zákon o miestnych daniach určuje, ktoré dane môžu mestá a obce vyberať. Zároveň dáva jednotlivým samosprávam možnosť určitým skupinám ľudí dane znížiť.
  • Obec môže znížiť alebo odpustiť daň z pozemkov, ktorých vlastníkmi sú občania v hmotnej núdzi alebo občania starší ako 62 rokov, ak tieto pozemky slúžia výhradne na ich osobnú potrebu.
  • Správca dane môže všeobecne v obci alebo jej jednotlivej časti ustanoviť zníženie dane alebo oslobodiť od dane zo stavieb alebo od dane z bytov vo vlastníctve občanov v hmotnej núdzi, občanov starších ako 62 rokov alebo občanov s ťažkým zdravotným postihnutím, alebo držiteľov preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím, alebo držiteľov preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím s potrebou sprievodcu, ako aj prevažne alebo úplne bezvládnych občanov, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie.
  • Zľavu na dani môžu obce dať aj v prípade garáží a nebytových priestoroch v bytových domoch, ktoré slúžia ako garáž vo vlastníctve občanov starších ako 62 rokov alebo občanov s ťažkým zdravotným postihnutím, alebo držiteľov preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím, alebo držiteľov preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím s potrebou sprievodcu, ktoré slúžia pre motorové vozidlo používané na ich dopravu.
  • Vekovú hranicu na zníženie alebo oslobodenie od dane môžu obce zvýšiť.
  • Zákon len vymedzuje, kedy obce môžu poskytnúť zľavu na dani. Každá obec sa však môže rozhodnúť, či zľavy na daniach zavedie alebo nie.
  • Kto má nárok na zľavu, musí byť uvedené vo všeobecne záväznom nariadení každej obce k jednotlivým daniam.
debata chyba