Kto dostane zamestnaneckú prémiu

Zamestnaneckú prémiu môžu dostať len ľudia, ktorí nepodnikali a nemali ani ďalšie príjmy, ktoré poskytnutie prémie vylučujú.

12.01.2011 06:30
smetiar, smeti, odpad, odpadky, komunálny Foto:
Ilustračné foto
debata

Do konca augusta minulého roku som bol nezamestnaný. V septembri som sa zamestnal za 700 eur mesačne. Keďže som za minulý rok zarobil len 2 800 eur, môžem získať zamestnaneckú prémiu?

Nárok na zamestnaneckú prémiu majú len ľudia, ktorí boli zamestnaní minimálne šesť mesiacov. Keďže ste pracovali len štyri mesiace, nemôžete prémiu získať. Štát by vám však mal vrátiť celú zaplatenú daň, keďže váš plat nedosiahol výšku nezdaniteľného minima. Stačí, ak zamestnávateľa požiadate o vykonanie ročného zúčtovania daní alebo sám podáte daňové priznanie.

Posledných päť rokov som bol živnostník. Keďže sa mi nedarilo, v januári minulého roku som živnosť zrušil a zamestnal som sa za minimálnu mzdu. Môžem získať zamestnaneckú prémiu?

Ak bol niekto vlani čo i len jeden deň živnostníkom, nemá nárok na zamestnaneckú prémiu. V prípade, že aj v tomto roku budete naďalej pracovať za minimálnu mzdu, v budúcom roku by ste zamestnaneckú prémiu mali získať.

Vlani som celý rok pracoval na dohodu. Mesačne som zarobil 200 eur. Môžem získať zamestnaneckú prémiu?

Do príjmu pre výpočet zamestnaneckej prémie sa nezahŕňa príjem, ktorý zamestnanec dosiahol z práce na dohodu. Ak ste pracovali iba na dohodu, bez ohľadu na to, koľko ste zarobili, nemôžete získať zamestnaneckú prémiu.

Do konca marca som bol nezamestnaný. Potom som sa zamestnal za 320 eur mesačne. Budem mať nárok na zamestnaneckú prémiu?

Keďže ste pracovali dlhšie ako šesť mesiacov a váš plat neprekročil stanovenú hranicu, budete mať nárok na zamestnaneckú prémiu. Nedostanete ju však v plnej výške, keďže ste pracovali len deväť mesiacov. Dostanete tak tri štvrtiny z maximálnej prémie. Štát vám vyplatí 117,77 eura.

Vlani som pracoval na polovičný pracovný úväzok za 200 eur mesačne. Okrem toho som prenajímal byt za 300 eur mesačne. Môžem dostať zamestnaneckú prémiu?

Keďže zákon určuje, že žiadateľ o zamestnaneckú prémiu nemôže mať príjem z prenájmu nehnuteľností, prémiu nemôžete získať. V prípade, že by ste príjem z prenájmu nemali, mali by ste nárok na maximálnu prémiu vo výške 157,04 eura.

Celý minulý rok som pracovala ako predavačka za minimálnu mzdu. Jediným mojím ďalším príjmom bola odmena vo výške okolo 30 eur za účasť v okrskovej volebnej komisii pri parlamentných voľbách. Ovplyvní to nejako výšku zamestnaneckej prémie?

Zákon neumožňuje, aby zamestnaneckú prémiu získali ľudia, ktorí mali príjem za výkon funkcie v štátnych orgánoch alebo v orgánoch územnej samosprávy. Odmena za účasť vo volebnej komisii sa pritom považuje za takýto príjem. Ak by ste neboli vo volebnej komisii, prišli by ste síce o 30 eur, ale od štátu by ste dostali zamestnaneckú prémiu vyše 157 eur.

debata chyba