Z prenájmov sa budú platiť aj zdravotné odvody

Ľudia, ktorí si prilepšujú prenajímaním bytu, prídu na budúci rok o desiatky eur z čistého zisku. Okrem daní budú musieť platiť aj zdravotné odvody. Podľa realitných maklérov sa však nemusia splniť očakávania o vyšších príjmoch zdravotníctva. Zmena zákonov totiž môže na trh priviesť viac špekulantov.

14.10.2010 13:17
byt, prenájom, hypotéka, stavebné sporenie Foto:
Ilustračné foto
debata

Kto teraz prenajíma byt za 600 eur mesačne a napríklad za energie či poplatky za káblovú televíziu zaplatí 200 eur, štátu zaplatí ročnú daň vyše 736 eur. Po novom by však odviedol za rok o 308 eur viac. Mesačný čistý zisk by sa mu tak znížil z 339 na 313 eur.

„Ak bude mať zamestnanec alebo poistenec štátu aj príjem z prenájmu, tak od 1. januára 2011 si môže nastaviť preddavky na zdravotné poistenie,“ uviedla Katarína Zollerová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. Ak sa ľudia rozhodnú nenahlásiť si preddavky, musia sa prihlásiť v zdravotnej poisťovni ako zárobkovo činné osoby a na konci roka si odvody doplatia. Rovnako budú postupovať aj dôchodcovia, ktorí patria do skupiny poistencov štátu.

Platenie preddavkov sa peňaženky dotkne pravdepodobne až v roku 2013. „Až v ročnom zúčtovaní za rok 2011, teda až v roku 2012, sa bude počítať preddavok. Platiť sa začne až od januára 2013 a bude platný na celý rok,“ spresňuje Zollerová.

Okrem nižších ziskov prenajímateľov by nové predpisy mohli znova rozkolísať trh s realitami. „Ak si zrátame výšky nájmov, platby za prevádzku, daň z príjmov, možné splátky za hypotéky a ešte odvody, mnohým majiteľom sa neoplatí nehnuteľnosti prenajímať,“ myslí si Daniela Danihel Rážová z bratislavskej Bond Reality. Majitelia by tak podľa nej byty buď predali, alebo by sa objavili špekulanti, ktorí by na nájomnú zmluvu uviedli nízku sumu a zvyšok peňazí by si dali doplatiť na ruku.

Pri kontrole vyberania zdravotných odvodov sa ministerstvo zdravotníctva spolieha na daňové úrady. „Zdravotné poisťovne dostávajú informácie z daňových úradov prostredníctvom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, takže pokiaľ osoby podávajú daňové priznanie, je predpoklad na kontrolu,“ dodala Zollerová.

Už teraz sa mnohí ľudia snažia zákon obchádzať a neplatiť ani dane z príjmu. „Zo zákona platí oznamovacia a registračná povinnosť všetkých prenajímateľov. Ľudia, ktorí prenajímajú nehnuteľnosti cez realitné kancelárie, väčšinou nemajú tendenciu obchádzať tieto povinnosti. Predpokladám, že tí prenajímatelia, ktorí sa snažia dane neplatiť, byty prenajímajú priamo bez účasti tretích osôb,“ dodala Rážová.

Platenie odvodov a daní z príjmu pri prenájme bytu

Majiteľ prenajímal byt za 600 eur mesačne, ročne teda od nájomcov zinkasuje 7 200 eur.

Teraz (platí sa iba daň z príjmu)

  • z príjmu si odpočíta minimálnu nezdaniteľnú položku 925 €, ďalej ročné výdavky na prevádzku bytu (energie, poplatky) vo výške 2 400 €
  • daň z príjmu zaplatí zo sumy 3 875 € vo výške 736,25 €
  • na prenájme za rok zarobí 4 063,75 €

Po novom (platia sa zdravotné odvody aj daň z príjmu)

Zdravotné odvody

  • odpočíta si minimálnu nezdaniteľnú položku, po novom 500 €, ďalej výdavky na prevádzku bytu 2 400 €
  • zvyšných 4 300 € sa vydelí koeficientom 2,14 – ročne odvody zaplatí zo sumy

    2 009,35 €

  • mesačne zaplatí ako preddavok 14–percentné odvody zo 167,45 €

    (2 009,35/12 mesiacov) – 23,45 € mesačne

  • spolu zaplatí za rok 281,30 €

Daň z príjmu

  • 19–percentnú daň zaplatí zo sumy zníženej o nezdaniteľnú položku, náklady na prevádzku a odvody – 4 018,69 €
  • ročná daň je 763,55 €
  • prenajímateľ za rok zarobí 3 755,14 €
  • čistý zisk z prenájmu je o 308 € nižší
debata chyba