Výška odmeny exekútora závisí od úspešnosti

Veriteľ dnes môže vymáhať pohľadávky a rôzne nepeňažné plnenia len prostredníctvom exekučného konania. V Rakúsku to aj naďalej robia súdy. Exekútori sú vo Francúzsku, v Poľsku či Maďarsku. Exekútori na Slovensku vymáhajú pohľadávky, ak sa na nich obrátia aj veritelia z iných krajín.

12.10.2010 12:47
súd, exekútor, paragraf Foto:
Ilustračné foto
debata

„Platí princíp teritoriality, to znamená, že majetok dlžníka musí byť na našom území. Mali sme aj prípady, keď sme vymáhali dlhy od cudzincov, ktorí mali na Slovensku príjmy od zamestnávateľov, mali tu majetok. Zaoberali sme sa aj rozhodnutiami rakúskych súdov, na základe ktorých sa vymáhali dlhy na Slovensku. Titul, súdne rozhodnutie môže byť z inej krajiny,“ vraví Martin Hermanovský, hovorca Slovenskej komory exekútorov.

Exekútor nemá žiadny príspevok od štátu aj napriek tomu, že štát na neho delegoval výkon verejnej moci pri nútenom výkone súdnych a iných rozhodnutí. Na druhej strane, aby získal nejaké finančné prostriedky na prevádzkové náklady a na svoju odmenu, tak musí byť úspešný, až potom má nárok na nejakú časť z vymoženej sumy.

Platby na exekučných úradoch sa odvíjajú aj od toho, že nie všetky exekúcie sú úspešné. Exekútori sú úspešní v 40 až 60 percentách prípadov. „V porovnaní so súdmi, kde bola úspešnosť len okolo dvoch percent, je naša oveľa vyššia. Teraz vymáhame všetky peňažné nároky oprávnených osôb, okrem zverenia detí do výchovy, v tom ostal výkon práva na súdoch. Chceli by sme pristúpiť aj k vymáhaniu štátnych pohľadávok – daní, pokračovať vo vymáhaní pohľadávok Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní,“ vraví Hermanovský. „Je to efektívne aj pre štát, pretože nie je potrebné vynakladať náklady zo štátneho rozpočtu.“

Kto znáša náklady exekučného konania

  • Náklady exekučného konania znáša dlžník. Platí sa jednak odmena exekútora, ktorá sa určuje percentom, 10 percent z vymáhanej pohľadávky pri uspokojení do 14 dní od upovedomenia dlžníka o exekúcii a v prípade neuspokojenia, 20 percent z vymáhanej pohľadávky, maximálne 33 194 eur.
  • Ak je exekúcia pre nedostatok majetku dlžníka neúspešná, jej náklady znáša oprávnený. V takom prípade sa nevyčísľujú percentom, ale podľa vykonaných úkonov, ktoré exekútor urobil. Vo vyhláške je určené, ktoré úkony a akou sumou sú odmenené.
  • Okrem odmeny sa hradia aj hotové výdavky – napríklad výdavky na znalecké posudky, náklady na cesty, poplatky bankám za informácie o stave na účtoch. Tieto náklady by mal na záver neúspešnej exekúcie zaplatiť oprávnený, len súd ich exekútorovi musí ešte priznať.
debata chyba