Absolventi poistenie do Sociálnej poisťovne platiť nemusia

Zvyčajne platí, že absolventi strednej ani vysokej školy nemajú voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti, pretože si nemusia platiť žiadne poistenie, existujú však aj výnimky, na ktoré si treba dať pozor.

22.07.2010 14:32
študent, kniha, dievča, knižnica Foto:
Pozor pri dobrovoľnom platení poistného. Ak sa zamestnáte, treba sa z platenia odhlásiť.
debata

„Po ukončení štúdia, či už stredoškolského, alebo vysokoškolského, môže nastať niekoľko situácií, ktoré si vyžadujú rozdielny postup absolventov,“ hovorí Magdaléna Sedláčková, poverená vedením tlačového oddelenia Sociálnej poisťovne.

Absolvent ostáva nezamestnaný

Ak absolvent nezačne pracovať hneď po ukončení štúdia, nevzniknú mu voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti. „Je jedno, či sa na úrade práce zaeviduje, alebo nie, štát ani nikto iný nebude za neho naďalej platiť poistné na sociálne poistenie. Ani počas štúdia totiž za žiakov stredných škôl a študentov vysokých škôl nikto poistné na sociálne poistenie neplatí,“ informuje Sedláčková.

Znamená to, že toto obdobie sa žiakom, študentom, ani absolventom štúdia nebude počítať ako obdobie poistenia, keď si prípadne uplatnia nárok na niektorú z dávok zo Sociálnej poisťovne. „Ten, kto si nenájde prácu alebo ostáva po ukončení štúdia dobrovoľne nezamestnaný, má možnosť platiť si poistné na sociálne poistenie – dôchodkové poistenie, nemocenské, poistenie v nezamestnanosti sám, ako dobrovoľne poistená osoba,“ dodáva.

Odchod do zahraničia

Žiadne povinnosti voči poisťovni nemá ani ten, kto po skončení štúdia odchádza do zahraničia. „V prípade, že bol na Slovensku dobrovoľne poistený a zamestná sa v štáte Európskej únie, pričom zamestnávateľ bude za neho riadne odvádzať poistné, musí sa z dobrovoľného poistenia odhlásiť,“ vraví Sedláčková. Legislatíva Európskej únie nepripúšťa existenciu povinného poistenia v jednom štáte a dobrovoľného poistenia v druhom štáte.

Výnimkou je dôchodkové poistenie, ktoré v súbehu možné je, no tiež len pri splnení určitých podmienok. Fyzická osoba môže byť povinne dôchodkovo poistená v jednej krajine Európskej únie a dobrovoľne dôchodkovo poistená na Slovensku v prípade, že už v minulosti v niektorej etape svojej kariéry podliehala v sociálnom poistení právnym predpisom Slovenskej republiky ako zamestnanec alebo ako živnostník.

Po škole živnosť

„Ani ten, kto sa chce stať živnostníkom, nemá hneď povinnosti. Podľa zákona povinné nemocenské a dôchodkové poistenie mu vzniká od 1. júla kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom roku, za ktorý jeho príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti bol vyšší ako zákonom stanovená hranica,“ informuje Magdaléna Sedláčková. Ak teda absolvent začne podnikať kedykoľvek v období po ukončení štúdia do konca roka 2010, jeho povinnosti voči poisťovni sa začnú až od 1. júla 2011.

Do práce

Nástupom do práce preberá všetky povinnosti voči poisťovni zamestnávateľ. „Treba však upozorniť na fakt, že ak bol absolvent pred nástupom do zamestnania dobrovoľne poistený, toto mu automaticky nezaniká a poistné si musí platiť naďalej. Ak si ho nechce platiť, musí sa z neho riadne odhlásiť. Ak prestane platiť a riadne sa neodhlási, stane sa dlžníkom,“ prízvukuje Sedláčková. Podľa jej slov všetky uvedené situácie platia rovnako pre absolventov stredoškolského aj vysokoškolského štúdia. Ak však boli ako žiaci stredných škôl a študenti vysokých škôl poberateľmi sirotského dôchodku, tu rozdiely sú.

Študent a sirotské

Ak sirotský dôchodok poberal stredoškolák, nárok naň zaniká dňom, ktorým prestal byť nezaopatreným a prestal sa sústavne pripravovať na povolanie. „Ak nepokračuje v ďalšom štúdiu, prestáva byť považovaný za nezaopatrené dieťa posledným dňom školského roka, v ktorom ukončil sústavnú prípravu na povolanie, teda 31. augusta. Sociálna poisťovňa nevyžaduje, aby jej túto skutočnosť poberateľ sirotského dôchodku oznámil, lehoty si vedie sama a výplatu zastaví od septembrovej splátky,“ informuje Sedláčková. Ak však dôjde k akejkoľvek zmene skutočnosti, je povinný o tom poisťovňu informovať do ôsmich dní. Ak však pokračuje vo vysokoškolskom štúdiu, je po zápise na vysokú školu povinný doručiť do poisťovne potvrdenie o návšteve školy.

Ak sirotský dôchodok poberal dnes už absolvent vysokej školy druhého stupňa, má nárok na výplatu sirotského dôchodku len do dňa vykonania štátnej záverečnej skúšky. „Keďže nejde o jednotný termín, je každý poberateľ povinný oznámiť nám dátum vykonania štátnej záverečnej skúšky na vysokoškolskom štúdiu druhého stupňa do ôsmich dní. Odo dňa štátnic sa mu výplata sirotského dôchodku zastaví,“ vysvetľuje Sedláčková. Ak pokračuje v štúdiu, nepovažuje sa už za nezaopatrené dieťa a nárok na sirotský dôchodok viac nemá.

Obdobie od získania vysokoškolského vzdelania prvého stupňa do zápisu na vysokoškolské štúdium druhého stupňa, ktorý bol vykonaný v tom istom kalendárnom roku, v ktorom dieťa získalo vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, sa považuje za obdobie sústavnej prípravy na povolanie. Ak Sociálna poisťovňa absolventovi bakalárskeho štúdia výplatu sirotského dôchodku pozastaví, po doručení potvrdenia o návšteve školy mu ho okamžite obnoví odo dňa pozastavenia výplaty.

Aké doklady treba v Sociálnej poisťovni

  • občiansky preukaz
  • vysvedčenie o vykonaní maturitnej skúšky, záverečnej skúšky alebo absolutória, vysokoškolský diplom, vysvedčenie o štátnej skúške
  • potvrdenie o návšteve školy s uvedením dňa začiatku a skončenia štúdia
  • potvrdenie s uvedením doby, po ktorú mu zostávajú zachované práva a povinnosti žiaka
  • čestné vyhlásenie o podaní prihlášky na vysokú školu
debata chyba