Odvodový bonus by zvýšil výplaty pracujúcich

Odvodový bonus, nad zavedením ktorého sa zamýšľa budúca pravicová vláda, by spôsobil radikálne presuny miliárd eur v štátnej kase. Vyššie čisté mzdy by po jeho zavedení mali pracujúci a viac peňazí by získali aj mamičky s malými deťmi.

22.06.2010 06:50
stavbár, robotník, reality, stavba, murár Foto:
Po zavedení odvodového bonusu by pracujúci mali dostať na výplatu viac peňazí.
debata

Naopak, ľudia bez práce by dostávali od štátu menej peňazí a čisté príjmy by sa znížili aj viacerým majiteľom firiem či živnostníkom. Dôchodcovia by na tom boli so sumou dávok od štátu rovnako ako doteraz.

Kompletný odvodový bonus však v podobe, ako ho navrhuje strana Sloboda a Solidarita (SaS), zrejme zavedený nebude. Upraviť návrh chcú viaceré pravicové strany. Výhrady však budúce koaličné strany nemajú k prvým dvom krokom k zavedeniu odvodového bonusu.

Ako prvý krok by mali byť v najbližších mesiacoch odstránené výnimky z platenia daní a odvodov, po zavedení ktorých by platili viac odvodov konatelia firiem a viacerí živnostníci. V druhom kroku od roku 2012 by SaS chcela zaviesť takzvanú „superhrubú mzdu“. Na výplatnej páske by v takom prípade zamestnanec videl novú položku, ktorá by obsahovala súčasnú hrubú mzdu a 35-percentné odvody, ktoré za zamestnanca platí zamestnávateľ. Zamestnanec by tak mal lepší prehľad, koľko odvodov z jeho práce vlastne štát berie.

Uskutočnenie ďalších zmien, ktoré chce presadiť SaS, je zatiaľ otázne. Strana by chcela od roku 2013 nahradiť súčasných trinásť odvodov dvoma a približne 70 rôznych sociálnych dávok šiestimi dávkami. Súčet štátnych dávok znížený o desať percent príjmov by rodine dal sumu odvodového bonusu. Vďaka tomu, že každý občan nad 15 rokov by mal nárok na základnú hrubú štátnu dávku 185 eur, by sa zárobky zvýšili.

Viac by napríklad zarobil aj človek s minimálnou hrubou mzdou v sume 307 eur. Teraz má v čistom 279 eur a po zavedení odvodového bonusu by zarobil na ruku 315 eur, keďže by ušetril na odvodoch. „Systém by bol nadstavený motivačne, aby sa ľuďom oplatilo pracovať,“ opisuje najvážnejší kandidát na post ministra práce Jozef Mihál (SaS).

S tým, aby sa znížili odvody pre ľudí s nízkymi príjmami, súhlasia aj ostatné pravicové strany a sú tiež za to, aby sa výpadok nahradil zrušením výnimiek z platenia odvodov pre živnostníkov a majiteľov firiem. Zásadná reforma sociálnych dávok ako ju navrhuje SaS, však zatiaľ nenachádza pochopenie. Mihál chce zaviesť limit v čerpaní sociálnych dávok na rodinu s deťmi, v ktorej manželia nepracujú, na 450 eur mesačne. Pri pracujúcich rodinách sa maximálna suma dávok má znižovať o desať percent rodinných príjmov. „Nepovažujem za správne, aby niekto žil dlhodobo zo sociálnych dávok,“ vysvetľuje svoje predstavy Mihál. Podľa neho existujú teraz rodiny, ktorá čerpajú mesačne dávky v sume 800 až 900 eur.

Zmena systému by sa podľa Mihála nedotkla výšky dôchodkov. Dôchodcovia by podobne ako iní dospelí občania mali nárok na základnú štátnu dávku 185 eur a k nej by dostávali vyrovnávaciu dôchodcovskú dávku, ktorá by výšku dôchodku dorovnala na terajšiu úroveň. Valorizáciu dôchodkov by odvodový bonus neriešil a záležala by od možností ekonomiky štátu.

Celá zmena systému, ako ju navrhuje SaS, by podľa prepočtov ekonómov mala neutrálny dosah na štátny rozpočet. Koľko peňazí by zo štátnej kasy odišlo navyše napríklad na odvodový bonus či kompenzácie dôchodcom, toľko by sa vrátilo na zrušení starých dávok a vyššom výbere daní z prijmu fyzických osôb, ktorá by sa totiž počítala z vyššieho súčtu „superhrubej mzdy“ a zo sumy odvodového bonusu.

Prepočty dosahov sú však podľa Mihála zatiaľ len orientačné. „Keď sa zjednotia vymeriavacie základy a zrušia výnimky, budeme mať lepší prehľad o finančných tokoch v štáte a budeme s tým môcť ďalej pracovať,“ dodáva Mihál. Odvodový bonus by podľa neho zjednodušil platenie odvodov aj rozdeľovanie dávok, čo by prinieslo úspory v administratíve.

Aké zmeny by priniesol odvodový bonus, ako ho navrhuje strana Sloboda a Solidarita

Od roku 2011

  • odstránenie výnimiek z platenia odvodov a daní
  • rovnako ako zamestnanci by tak po novom odvody platili napríklad aj konatelia firiem, ľudia s príjmami podľa autorského zákona a odvody by sa platili aj z príjmu z dohody o vykonaní práce
  • odvody by sa platili ďalej aj z príjmu zo zmluvy o diele, ktorý je teraz zároveň sčasti oslobodený aj od dane z príjmov

Od roku 2012

  • navrhuje sa zavedenie superhrubej mzdy, ktorá navýši súčasnú hrubú mzdu o odvody zamestnávateľa
  • ak napríklad hrubá mzda zamestnanca teraz predstavuje 400 €, superhrubá mzda by bola 540 €
  • čistý príjem pre zamestnanca by sa nezmenil, ale zamestnanec by videl, aké vysoké odvody štátu naozaj platí

Od roku 2013

  • nahradenie 13 odvodov dvoma a asi 70 sociálnych dávok šiestimi
Odvody z hrubej mzdy v súčasnosti
poistenie zamestnanec zamestnávateľ
nemocenské 1,4 % 1,4 %
starobné 4 % 14 %
invalidné 3 % 3 %
v nezamestnanosti 1 % 1 %
garančný fond 0 % 0,3 %
rezervný fond 0 % 4,8 %
úrazové 0 % 0,8 %
zdravotné 4 % 10 %
Spolu 13,4 % 35,2 %

Odvody navrhované v odvodovom bonuse

1. solidárny odvod – 9 % z vymeriavacieho základu dane (superhrubá mzda + odvodový bonus), strop je 10-násobok životného minima (1 850 €)

2. zdravotný odvod – 9 % z vymeriavacieho základu dane (superhrubá mzda + odvodový bonus), strop je 10-násobok životného minima (1 850 €)

Sociálne dávky teraz

  • približne 70 rôznych dávok by sa po zavedení odvodového bonusu od januára 2013 zrušilo a nahradilo šiestimi dávkami
  • medzi sociálne dávky patrí teraz napríklad: starobný dôchodok, materská, invalidný dôchodok, sirotský dôchodok, dávka v nezamestnanosti, rodičovský príspevok, príspevok pri narodení dieťaťa, príspevok na pohreb, odmena pestúna, náhradné výživné, dávka v hmotnej núdzi, príspevok na bývanie, dotácia na stravu, dotácia na školské potreby, dotácia na štipendium, nemocenské, ošetrovné a iné

Sociálne dávky navrhované v odvodovom bonuse (mesačne)

1. základná štátna dávka: 185 € – má na ňu nárok každý občan vo veku nad 15 rokov a znižuje sa o 10 % príjmu pracujúceho

2. dávka na deti do 15 rokov:
- 148 € – 1 dieťa,
- 259 € – 2 deti,
- 333 € – 3 deti,
- 370 € – 4 deti,
- 407 € – 5 a viac detí

3. dávka pre matku s dieťaťom vo veku do troch rokov – 185 €

4. dávka pre osamelú matku – 185 €

5. dávka invalidom – do 2 035 € (pri 100 % invalidite) – dávka podľa miery postihnutia až do výšky 11-násobku životného minima

6. vyrovnávacia dávka dôchodcom – v takej výške, aby mali seniori rovnaký dôchodok, ako majú doteraz

SPOLU – Súčet dávok je odvodový bonus (maximálne na úrovni 450 eur na nepracujúcich manželov)

Dosahy odvodového bonusu na čisté príjmy ľudí za mesiac

1. Dôchodca

  • výška dôchodkov ostane bez zmeny

2. Pracujúci

  • čisté príjmy pracujúcich vzrastú priemerne asi o 15 %
    • slobodný pracujúci s hrubou mzdou 400 € má teraz v čistom 344 € a po novom by mal v čistom 378 €
    • rodina s dvoma deťmi a hrubým príjmom manželov 1¤000 € má teraz v čistom 913 € a po novom by mala v čistom 1 040 €
    • rodina s jedným dieťaťom, hrubým príjmom manžela 500 € a nezamestnanou manželkou má v čistom 529 € (rodina poberá prídavok a daňový bonus na dieťa a pomoc v hmotnej núdzi), po novom by rodina mala v čistom 647 €

3. Žena na materskej

  • čistý príjem jej mierne vzrastie
    • ak teraz matka s jedným malým dieťaťom dostáva 300 €, po novom bude mať 326 €

4. Nepracujúci

  • čisté príjmy im prevažne poklesnú
    • slobodný človek bez práce poberá teraz dávku v hmotnej núdzi 181 € a pri odvodovom bonuse by mal čistý príjem 116 €
    • bezdetný manželský pár bez práce berie teraz pomoc v hmotnej núdzi 324 € a po novom by mal príjem 233 €
    • manželia (jeden má aj druhý dôchodkový pilier) so štyrmi deťmi bez práce majú teraz od štátu pomoc v hmotnej núdzi a prídavky spolu v sume 473 € a po novom by mali 450 € (čo by bola maximálna suma čistých štátnych dávok)

5. Podnikatelia

  • čisté príjmy im prevažne poklesnú
    • podnikateľ má eseročku s čistým príjmom napríklad 81-tisíc € ročne, z ktorého odvádza len zdravotné odvody 29 € mesačne
    • pri odvodovom bonuse by platil zdravotné aj sociálne odvody, ktoré z maximálneho vymeriavacieho základu dane (1 850 €) dosiahnu mesačne 333 €

Poznámka: Mzdovú kalkulačku pri odvodovom bonuse nájdete na www.sulik.sk

Dosahy odvodového bonusu na toky peňazí v štáte

Rozdiel oproti doterajším príjmom štátu za rok

  • vyšší výber dane z príjmu fyzických osôb: +4,9 mld. €
    • nový príjem – solidárny a zdravotný odvod: +6,1 mld. €
    • strata príjmov zo starých zrušených odvodov: –7,9 mld. €
    • spolu nárast príjmov: +3,1 mld. €

Rozdiel oproti doterajším výdavkom štátu za rok

  • nový výdavok – odvodový bonus: +6,3 mld. €
    • zrušenie výdavkov na staré sociálne dávky: –5,9 mld. €
    • nové výdavky na kompenzácie dôchodcom: +2,4 mld. €
    • spolu nárast výdavkov: +2,8 mld. €

ZDROJ: SaS, MESA 10, Pravda

debata chyba