Dedičstvo sa môže prijať, ale i odmietnuť

Dedičstvo nemusí vždy znamenať len zisk, napríklad ak mal zosnulý veľa dlhov a predaj majetku nepokryje ich výšku. Potom musia dedičia dlhy splácať, pričom limitom ich zodpovednosti je práve cena dedičstva.

19.06.2010 15:44
chudobny, bankrot Foto:
Ak mal poručiteľ veľa dlhov, môže dedič dedičstvo odmietnuť.
debata

„Podľa Občianskeho zákonníka dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou,“ vysvetľuje notár Ivan Lošonský.

"Dedič môže dedičstvo odmietnuť. Motívom nemusia byť len dlhy poručiteľa. Ak je dedičstvo predlžené, teda keď pasíva sú vyššie ako aktíva, môžu sa dedičia s veriteľmi dohodnúť, že im dedičstvo prenechajú na úhradu dlhov. Táto dohoda však podlieha schváleniu súdom. Ak k nej medzi dedičmi a veriteľmi nepríde, resp. ak takúto dohodu súd neschváli, súd nariadi likvidáciu dedičstva. Pokiaľ v zákonnej lehote dedič platným spôsobom dedičstvo už neodmietol, nemôže v tejto fáze dedičského konania dedičstvo platne odmietnuť.

„Podľa Občianskeho zákonníka dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za náklady spojené s pohrebom a za dlhy, ktoré vlastne na neho prešli.“

Ak sú dlhy väčšie ako dedičstvo, môže dedičstvo odmietnuť. Alebo sa pokúsiť dohodnúť s veriteľmi tak, že im dedičstvo prenechá na úhradu dlhov. Táto dohoda však podlieha schváleniu súdom. Ak sa však dedič a veritelia nedohodnú, alebo im súd dohodu neschváli, môže súd nariadiť likvidáciu dedičstva. Ale vtedy už dedič nemôže dedičstvo odmietnuť.

Ako sa odmieta dedičstvo

Odmietnutie dedičstva je jednostranným aktom. Možno to urobiť ústne alebo na súde, na ktorom sa vedie dedičské konanie, prípadne pred notárom ako povereným súdnym komisárom. Môžu poslať aj písomné vyhlásenie. Vyhlásenie musí byť bez akýchkoľvek výhrad alebo podmienok. Dedičstvo možno odmietnuť len ako celok, nie je možné vzdať sa len časti.

Lehota na odmietnutie je jednomesačná a začína plynúť odo dňa, keď ho kompetentná osoba s týmto právom oboznámila. Lehotu môže súd z dôležitých dôvodov aj predĺžiť. A kedy je možnosť odmietnuť dedičstvo vylúčená? „Ak dedič dal svojím počínaním najavo, že dedičstvo nechce odmietnuť,“ vyratúva notár. „Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva je neodvolateľné. Ten, kto dedičstvo odmietol, stratí postavenie účastníka v konaní o dedičstve, teda ako keby v čase smrti poručiteľa neexistoval. Tým sa uvoľní dedičské nástupníctvo pre ďalších dedičov poručiteľa. Napríklad ak zomrie poručiteľ bez zanechania závetu alebo listiny o vydedení a jeho jediný syn, ktorý má dve deti, dedičstvo odmietne, na jeho miesto nastupujú ako ďalší dedičia zo zákona dvaja vnuci poručiteľa.“

Kedy možno dediča vydediť
Podľa § 469a Občianskeho zákonníka je to možné len vtedy, ak:
– Ak sa dedič správa v rozpore s dobrými mravmi a neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch.
– Neprejavuje o poručiteľa záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať.
– Bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka.
– Vedie trvalo neusporiadaný život.
Akým spôsobom možno dediča vynechať z dedičstva
– Vydediť svojho príbuzného možno formou listiny o vydedení, ktorá musí mať formu potrebnú pre závet. Najlepšie ju vypracuje notár.
– Musí obsahovať presný dátum a okruh vydedených osôb a vlastnoručný podpis. Dôvod vydedenia treba uviesť čo najkonkrétnejšie.
– Dedičský podiel vydedenej osoby nadobudnú rovnakým dielom jej deti.
– Ak sa má vydedenie vzťahovať aj na deti vydedeného potomka, musí sa to v listine o vydedení presne uviesť.
– Ak sa situácia zmení a vzťahy sa napravia, poručiteľ môže počas svojho života rozhodnutie o vydedení zmeniť. Zrušiť rozhodnutie o vydedení môže aj zničením listiny obsahujúcej vydedenie.
debata chyba