Väčšina podnikateľov neplní podmienku podávania výkazov k DPH

Súhrnné výkazy k dani z pridanej hodnoty, ktoré sa od začiatku tohto roka podávajú už len elektronicky, môže zatiaľ účinne podať iba približne 17 % z predpokladaného počtu povinných osôb. Väčšina daňovníkov sa totiž ešte nezaregistrovala na webe Daňového riaditeľstva SR.

09.02.2010 22:40
počítač - ruky na klávesnici
Pre podávanie výkazov k DPH sa daňovník najprv musí zaregistrovať na portáli daňovej správy a následne sa musí autorizovať na miestne príslušnom daňovom úrade.
debata

Daňové riaditeľstvo SR preto upozorňuje daňovníkov na dôsledky nezaregistrovania sa na webe daňovej správy. Registrácia daňovníka za autorizovaného používateľa elektronických služieb je podľa hovorcu daňového riaditeľstva Miroslava Dobáka bezplatná. „Platiteľ DPH, ktorý podáva súhrnný výkaz za kalendárny mesiac, podanie za január 2010 uskutočňuje výlučne elektronickou formou najneskôr do 22. februára 2010,“ upozorňuje Dobák.

Podľa zákona o správe daní a poplatkov môže daňový úrad uložiť za oneskorené predloženie súhrnného výkazu k DPH pokutu vo výške 331,93 eur a ak ho daňovník nedoručí ani po výzve daňového úradu, pokutu dosahuje výšku 663,87 eur.

Na základe minuloročnej novely zákona o DPH musia daňové subjekty podávať súhrnný výkaz k DPH za obdobia po 1. januári 2010 výlučne elektronickou formou a to najneskôr do 20 dní po skončení obdobia, za ktoré sa výkaz podáva.

Pre získanie prístupu k autorizovaným elektronickým službám, umožňujúcim podávanie súhrnných výkazov elektronickou formou, musí daňovník urobiť dva kroky. Najprv sa musí zaregistrovať na portáli daňovej správy a následne sa musí autorizovať na miestne príslušnom daňovom úrade. Potom sa môže daňovník rozhodnúť, či bude komunikovať so správcom dane ako subjekt so zaručeným elektronickým podpisom alebo bez neho.

debata chyba