Na zúčtovanie daní a odvodov je čas len do 15. februára

Daňové priznanie aj zúčtovanie zdravotných odvodov sa tento rok podáva naraz – do konca marca. Do 15. februára musia zamestnanci vedieť, či môžu o zúčtovanie daní a odvodov požiadať zamestnávateľa, alebo sa s daňami a odvodmi musia popasovať sami.

01.02.2010 06:55
Daň, dane Foto:
U zamestnávateľa treba tento rok do polovice februára okrem daní zúčtovať aj zdravotné poistenie.
debata

Pravidlá, kedy sa musí podať ročné zúčtovanie zdravotných odvodov a kedy sa musí podať daňové priznanie sú pritom odlišné. Neznamená to, že ak niekto podáva daňové priznanie, automaticky sa ho týka aj zúčtovanie odvodov.

Ak zamestnanec chce, aby za neho ročné zúčtovanie poistného na zdravotné poistenie za rok 2009 vyplnil jeho posledný zamestnávateľ, môže ho o to písomne požiadať už iba niekoľko dní. Lehota je totiž do 15. februára. Po tomto termíne mu zamestnávateľ môže, ale nemusí vyhovieť. Rovnaký termín sa pritom týka aj žiadosti o vystavenie dokladu o príjmoch a preddavkoch, ak si bude zamestnanec ročné zúčtovanie robiť sám, alebo požiada o vykonanie ročného zúčtovania iného zamestnávateľa.

O vykonanie zúčtovania však môžete svojho zamestnávateľa požiadať len vtedy, ak splníte určité podmienky – napríklad ste ani jediný deň v roku 2009 neboli samoplatiteľom (dobrovoľne nezamestnaným), nemali ste aktívnu živnosť, a nemali ste zdaniteľné príjmy podľa § 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov (do úvahy sa však neberú príjmy z prenájmu nehnuteľností, príjmy asistenta zdravotne postihnutej osoby, či príjmy zdanené zrážkou).

Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia za minulý rok sa pritom bude podávať do konca marca, teda v rovnakom termíne ako daňové priznanie. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po prvýkrát neposunulo termín stanovený v zákone o zdravotnom poistení na koniec júna. „Ministerstvo nemení termín pre ročné zúčtovanie zdravotného poistenia za rok 2009, práve naopak sa snaží zachovať termíny určené platným zákonom,“ uviedla koncom uplynulého roka pre agentúru SITA hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Zúčtovanie preddavkov na daň má rovnaké termíny. Zamestnávateľa treba o zúčtovanie požiadať najneskôr do 15. februára. Dovtedy mu treba predložiť aj všetky potrebné potvrdenia – napríklad potvrdenie o príjmoch od predchádzajúceho zamestnávateľa, či potvrdenie od poisťovne alebo doplnkovej dôchodkovej spoločnosti potrebné na odpočet z daňového základu. Kto mal vlani príjmy iba od zamestnávateľa, požiada ho o vykonanie zúčtovania a s daňami si viac nemusí robiť starosti.

Naopak, zamestnávateľa o zúčtovanie nemôže požiadať ten, kto napríklad popri zamestnaní podnikal, mal príjmy zo zahraničia, prenajímal nehnuteľnosť, prípadne predčasne zrušil životnú poistku, ale v predchádzajúcich rokoch si na ňu odpočítaval 12-tisíc korún z daňového základu. Takýto zamestnanec od účtovníčky dostane potvrdenie o príjmoch a daňové priznanie je povinný podať sám, do konca marca. Tlačivá daňových priznaní budú sami vypĺňať aj tí, ktorí zamestnávateľa do 15. februára o zúčtovanie nepožiadajú, prípadne nepredložia potrebné doklady.

debata chyba