Živnostníci nebudú musieť podávať do poisťovne výpisy

Živnostníci by od roku 2011 už nemuseli podávať do Sociálnej poisťovne výpisy z daňových priznaní za predchádzajúci rok. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorú v stredu odsúhlasila vláda.

03.12.2009 06:30
Euro, peniaze, dane Foto:
Živnostníkom odpadne jedna z povinností - koncom júna predložiť Sociálnej poisťovni výpis z daňového priznania.
debata

V súčasnosti podávajú SZČO na pobočky Sociálnej poisťovne výpisy z daňových priznaní len kvôli tomu, aby poisťovni oznámili údaj o období podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti. Podľa návrhu má túto informáciu obsahovať už samotné daňové priznanie, a to prvýkrát za rok 2010.

„Bude povinnosťou daňovníka uvádzať tento údaj na daňovom priznaní a daňové riaditeľstvo túto skutočnosť iba oznámi Sociálnej poisťovni, tak oznamuje aj iné skutočnosti,“ objasňuje poslankyňa Jana Vaľová (Smer-SD), predkladateľka návrhu.

Navrhovaným riešením sa podľa nej odbremení Sociálna poisťovňa aj samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré nebudú musieť osobne k 1. júlu predkladať pobočkám poisťovne výpisy z daňových priznaní.

SZČO sú podľa v súčasnosti platného zákona o sociálnom poistení povinné každoročne do 30. júna predložiť v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne výpis z daňového priznania za minulý rok, ktorým preukazujú výšku minuloročného hrubého príjmu z podnikania.

Podľa výšky vykázaného hrubého príjmu za predchádzajúci rok sú SZČO povinné buď sa prihlásiť ako platiteľ poistného na dôchodkové poistenie, nemocenské poistenie a poistného do rezervného fondu SP, zotrvať ako platiteľ poistného aj naďalej alebo sa z platenia poistného odhlásiť. Podľa vykázaného čiastkového základu dane za predchádzajúci rok sa pre SZČO vždy od 1. júla stanovuje nový vymeriavací základ a tým aj nová suma poistného.

debata chyba