Rodičovský príspevok sa napriek kríze zdvojnásobí

Sľubované zvýšenie rodičovského príspevku na úroveň minimálnej mzdy od januára nasledujúceho roku bude. Aj napriek prepadajúcej sa ekonomike. Tvrdí to ministerstvo práce, hoci s návrhom na zvýšenie príspevku mešká. Už o pol roka by tak rodičia mali dostávať namiesto súčasných 158,67 eura (4 780 Sk) najmenej 295,50 eura (8 900 Sk) mesačne. Taká je totiž súčasná výška minimálnej mzdy.

17.06.2009 10:01
Tomanová Foto:
Zvýšenie rodičovského príspevku sľubovala ministerka Tomanová a premiér Fico.
debata

"Návrh nového zákona o rodičovskom príspevku je legislatívne pripravený a na rokovanie vlády bude predložený v septembri. Súčasťou novej legislatívnej úpravy rodičovského príspevku je aj jeho avizované zvýšenie,“ potvrdil hovorca ministerstva Michal Stuška.

Zvyšovanie príspevku presne na úroveň minimálnej mzdy sľuboval Smer vo svojom volebnom programe v roku 2006.

Vlani už ministerka práce Viera Tomanová hovorila iba o priblížení výšky príspevku k minimálnej mzde. Aká bude jeho presná výška, teda zatiaľ nie je jasné.

"Je potrebné ukončiť rokovania s ministerstvom financií, čo predpokladáme v priebehu júla,“ dodal Stuška.

Tomanová so zákonom mešká, pôvodne ho mala vláde predložiť už teraz v júli. Jeho odloženie na september odôvodňuje tlakom hospodárskej a ekonomickej krízy na štátny rozpočet.

"Naďalej však počítame s účinnosťou zákona od januára 2010,“ uzavrel hovorca rezortu. V prípade, že by sa výška príspevku naozaj zdvojnásobila, mesačne by naň štát dával vyše 40 miliónov eur (1,2 mld. Sk). V apríli ho poberalo okolo 135–tisíc ľudí.

Ešte prv ako sa tak stane, sa rodičovský príspevok zvýši ešte aj v septembri. O 5,55 eura (167 Sk). Vyššie budú i prídavky na deti – o 74 centov (22 Sk). Porastú z 21,25 € (640 Sk) na 21,99 € (662 Sk) mesačne.

Nárast čaká aj príspevky pre náhradné rodiny – súvisí to s rastom životného minima.

debata chyba