Čo hrozí živnostníkom, ak nezaplatia odvody

Vymáhanie poistného prostredníctvom exekútora sa podnikateľom predraží.

21.11.2011 10:19
peniaze, dane, odvody, daň, bankovky, euro,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Zdravotné poisťovne

Ak platiteľ úhradu zrealizuje v nesprávnej výške, vznikne mu nedoplatok, pričom mu hrozí, že zdravotná poisťovňa na nedoplatok vydá výkaz nedoplatkov, resp. požiada o vydanie platobného výmeru Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a začne ho vymáhať prostredníctvom exekútora. V súvislosti s exekúciou sa klienti vystavujú ďalším výdavkom, ktoré musia okrem samotného nedoplatku zaplatiť a to sú trovy exekúcie. Poistenci by si preto mali overiť správnosť novej výšky preddavku, ktorú budú uhrádzať v roku 2012. Zároveň majú platitelia, ktorí nezaplatili preddavky na poistné za tri mesiace alebo poistné za tri mesiace, alebo platitelia, ktorých výška pohľadávky je vyššia ako desať eur, právo len na úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Ak platiteľ poistného neodvedie preddavok na poistné alebo nedoplatok riadne a včas, môže príslušná zdravotná poisťovňa uplatniť na úrade alebo výkazom nedoplatkov voči platiteľovi poistného okrem nároku na poistné aj nárok na úrok z omeškania. Platiteľovi z neodvedených preddavkov a oneskorených úhrad môže zdravotná poisťovňa predpísať úroky z omeškania a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou môže platiteľovi udeliť pokutu z dôvodu neplatia odvodov.

Sociálna poisťovňa

Ak klient neuhradí poistné v správnej výške a v stanovenej lehote (v prípade SZČO je to do 8. dňa kalendárneho mesiaca za predchádzajúci mesiac), stáva sa neplatičom. Sociálna poisťovňa je potom povinná nedoplatky vymáhať. Postup stanovuje zákon o sociálnom poistení.

K zaplateniu nedoplatku Sociálna poisťovňa vyzýva živnostníkov písomne v štvrťročných intervaloch tým, že im rozhodnutím predpíše dlžnú sumu poistného. Predpisuje aj penále vo výške 0,05 % z dlžnej sumy za každý deň omeškania odo dňa splatnosti poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie do dňa, keď bola dlžná suma poukázaná na účet Sociálnej poisťovne, zaplatená v hotovosti alebo do dňa začatia kontroly. Penále môže narásť až do výšky dlžného poistného.

Samostatne zárobkovo činnej osobe, ktorej zaniklo povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa predpisuje dlžné sumy poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie najneskôr do 60 dní po odhlásení sa tejto osoby z povinného poistenia.

Ak živnostník ani po predpísaní poistného svoju pohľadávku v určenej lehote nezaplatí a ani sa nedohodne na splátkovom kalendári, Sociálna poisťovňa je povinná nedoplatky vymáhať prevedením do mandátnej správy alebo podaním návrhu na exekúciu. Kým však pohľadávka nie je postúpená na exekúciu alebo do mandátnej správy, dlžníci (fyzické aj právnické osoby) môžu požiadať o splácanie dlhu formou splátkového kalendára. Zároveň platí, že splátkový kalendár Sociálna poisťovňa povolí len tým žiadateľom, ktorí už v čase rozhodovania o splátkovom kalendári platia bežné poistné včas a v správnej výške. Splátky pritom môžu byť rozložené najviac na obdobie 18 mesiacov.

Zdroj: Všeobecná zdravotná poisťovňa, Sociálna poisťovňa

debata chyba