Koľko si účtujú notári za dedičstvo

Notárom ako súdnym komisárom prideľujú dedičské veci súdy, podľa rozvrhu práce, ktorý na návrh Notárskej komory vydá na každý kalendárny rok predseda okresného súdu. Sídlo majú aj v mestách, v ktorých nie sú okresné súdy. Tie pri rozvrhovaní dedičských vecí berú do úvahy, aby mali dedičia notára čo najbližšie k miestu svojho bydliska.

07.11.2011 10:20
advokát, notár, poradca Foto:
Ilustračné foto
debata
  • Skôr, ako notár predvolá dedičov, zisťuje ich okruh, adresy a tiež veľkosť majetku poručiteľa. Zápisnicu o predbežnom vyšetrení dedičstva spisuje s osobou, ktorá pozná osobné a majetkové pomery zosnulej osoby.
  • Predložiť treba všetky doklady, ktoré sa týkajú majetku poručiteľa, jeho záväzkov a tiež informácie o dedičoch.
  • Notár osloví príslušné inštitúcie – banky, správy katastra, Centrálny depozitár cenných papierov, súdy, archívy, orgány verejnej a miestnej správy. Pripraví podklady na to, aby dedičské konanie uzavrel už na prvom pojednávaní, ak tomu nebránia iné prekážky. Nie je pretopotrebné, aby ten, koho si notár predvolá, prešetril majetok po zosnulom, zisťoval v katastri, aké nehnuteľnosti vlastnil, v bankách, aké mal príjmy.
  • Predvolaná osoba by mala predložiť relevantné doklady, ktoré má k dispozícii. Potrebné je, aby notárovi poskytla potrebnú súčinnosť, aby toto dokazovanie mohol súdny komisár vykonať bez zbytočných prieťahov.
  • Sám potom osloví príslušné inštitúcie. Napríklad správu katastra, banku, Centrálny register cenných papierov, register obyvateľov, obchodný register, živnostenský register, dopravný inšpektorát, obchodné spoločnosti a družstvá.
  • Za prejednanie dedičstva sa platí odmena notárovi, jeho výdavky a tiež súdne poplatky. Odmena notára je stanovená vyhláškou ministerstva spravodlivosti. Odvíja sa od výšky všeobecnej ceny majetku poručiteľa.
  • Je to cena, za ktorú sa obvykle vec z dedičstva predáva v mieste, kde sa v čase poručiteľovej smrti nachádza. Je to suma zhodne potvrdená účastníkmi dedičského konania. Ak sú pochybnosti alebo tvrdenia rozdielne, nariadi notár ako súdny komisár znalecké dokazovanie.
  • Ak je všeobecná cena dedičstva napríklad 16 500 eur, čo je pol milióna korún, odmena sa vypočíta ako súčet 66 eur, čo sú dve percentá z prvých 3 300 eur základu, k nej sa pripočíta ďalších 132 eur, čo je percento zo sumy presahujúcej 3 300 eur až do 16 500 eur. Spolu v takom prípade patrí notárovi odmena 198 eur. Okrem toho má nárok aj na hotové výdavky vynaložené v konaní o dedičstve. Napríklad na poštovné, ale aj poplatky peňažných ústavov súvisiace so zisťovaním zostatku na účtoch poručiteľa. Ďalších 20 percent z odmeny a hotových výdavkov tvorí DPH, keďže notári sú obyčajne platiteľmi DPH. Okrem toho sa platí aj súdny poplatok, je od 6,50 do 165,50 eura a jeho výška závisí už len od čistej hodnoty dedičstva po odpočítaní dlhov.
  • Ak dedičstvo nie je predĺžené, platí trovy konania a súdne poplatky dedič. V prípade viacerých dedičov platia podľa pomeru ich dedičských podielov na čistej hodnote dedičstva.
  • Dedičmi sú často aj maloleté deti. Ich záujmy musia byť chránené. Zákon o rodine ustanovuje, kto je zákonným zástupcom maloletých dedičov. Obyčajne je ním rodič, ale môže to byť aj starý rodič.
  • Môže sa stať, že zákonný zástupca maloletého dediča je v dedičskom konaní tiež dedič. Napríklad ak zosnulý, teda poručiteľ, je jeden z rodičov. V takom prípade ustanoví súd maloletému dedičovi kolízneho opatrovníka. Robí sa to preto, aby sa predišlo kolízii záujmov medzi týmito dvoma dedičmi.
  • Súd môže za opatrovníka ustanoviť aj obec. Kolíznym opatrovníkom môže byť aj osoba, ktorá pôsobí v rodinnom, pracovnom, kultúrnom, prípadne inom prostredí, ktoré je účastníkom blízke. Ak takýto opatrovník uzavrie v mene maloletého dediča dohodu o vyrovnaní dedičstva, podlieha schváleniu opatrovníckym sú­dom.
  • Súd skúma, či je v záujme maloletého dediča. Až po schválení týchto úkonov kolízneho opatrovníka môže súd pristúpiť k schváleniu dohody dedičov o vyrovnaní dedičstva.
  • Ak po poručiteľovi zostali len deti a manželka, dedí manželka spolu s deťmi rovným dielom v prvej skupine. Ak bol bezdetný, mal len manželku a rodičov, dedia títo v druhej skupine, manželka však vždy najmenej polovicu dedičstva. Ak nebol ženatý, bol bezdetný, dedia súrodenci poručiteľa v tretej skupine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba