Živnostníkov čakajú nové odvody

Mnohí živnostníci budú musieť od budúceho roku pravdepodobne platiť vyššie odvody i dane ako v súčasnosti. Vláda chce v rámci daňovo–odvodovej reformy zrovnoprávniť zamestnancov a živnostníkov. Živnostníci by tak mali prísť o neobmedzené paušálne výdavky a odvody by mali platiť z celého svojho zisku.

13.10.2011 06:30
kaderníčka, kaderníctvo, strihanie, vlasy,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Dnes si každý živnostník, či už má s podnikaním spojené nejaké náklady, alebo nie, môže z príjmov odrátať 40 percent vo forme paušálnych výdavkov. Ak zarobí za mesiac dvetisíc eur, znamená to, že daň, ako aj odvody sa mu vypočítajú len zo sumy 1 200 eur. Od budúceho roku chce vláda obmedziť paušálne výdavky na 200 eur mesačne. To znamená, že bez ohľadu na to, či živnostník zarobí za mesiac 600 eur alebo 10–tisíc, daňový základ si bude môcť znížiť len o dve stovky.

Podľa vládneho návrhu by si živnostníci mali priplatiť aj na odvodoch do zdravotnej poisťovne. Naopak, menej zaplatia na sociálne poistenie. O zaplatené odvody sa im však už nebude znižovať daňový základ, vďaka čomu zaplatia vyššie dane. „Okrem tých najmenších živnostníkov, ktorým sa možno polepší o pár eur, to pre ostatných predstavuje zvýšenie daňovo–odvodového zaťaženia,“ tvrdí prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku O koľko živnostníci zaplatia viac na odvodoch?
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

O konkrétnych dosahoch na živnostníkov nechce ministerstvo práce zatiaľ hovoriť. „Ešte stále prebiehajú rokovania so živnostníkmi, odpovedať na vaše otázky by preto bolo predčasné,“ povedala hovorkyňa ministerstva práce Slavomíra Sélešová. Či vláda urobí nakoniec ústupky pre živnostníkov, nie je jasné. Podľa Čižmárika zatiaľ každá dohoda narazila na ministerstvo financií, ktorému sa zmäkčenie reformy nepozdávalo. Ak poslanci odobria zmeny v daniach a odvodoch v podobe, v akej ich navrhla vláda, znamenalo by to, že živnostníci budú od budúceho roku platiť na zdravotné poistenie deväť percent zo svojho zisku, čo je rovnaká sadzba, akú majú platiť zamestnanci. Pri sociálnom poistení by však namiesto 19 percent mali podnikatelia platiť len 13 percent. Kým v súčasnosti platia odvody len približne z polovice svojho zisku, po novom už vymeriavací základ pre platenie odvodov má byť rovnaký ako daňový základ.

Reformu by mali najviac pocítiť tí živnostníci, ktorí nemajú s podnikaním spojené žiadne alebo len minimálne výdavky. Keďže aj naďalej budú využívať paušálne výdavky, výrazne vzrastie suma, z ktorej platia dane i odvody. Priplatia si však aj tí, ktorí využívajú skutočné výdavky. Ich dane a odvody však vzrastú menej.

Každý živnostník, ktorému sa už nevyplatia paušálne výdavky, môže od budúceho roka začať viesť účtovníctvo a z daňového základu si odpočítavať skutočné náklady na podnikanie. Musí však počítať s nárastom administratívy i nákladmi na vedenie účtovníctva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba