Zriekli sme sa dedičstva, matka teraz majetok zneužíva

Na matkin návrh sme sa v roku 1998 v dedičskom konaní po otcovi zriekli aj so sestrou nároku na dedičstvo v jej prospech. Sľúbila nám, že sa o majetok bude starať, zveľaďovať ho a keď príde čas, spravodlivo nám ho rozdelí. Plynuli roky a matkine správanie k nám je čoraz horšie. Je majetnícka, arogantná, o všetkom prakticky ako "jediná majiteľka” rozhoduje sama – často nevhodným spôsobom.

04.09.2011 06:30
dôchodca, dôchodcovia, dôchodkyňa, dôchodkyne,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Má síce už 81 rokov, ale je vitálna. Používa mobil aj internet, tento rok si tam našla aj oveľa mladšieho priateľa. Stále chodí buď sama, alebo s nejakou kamarátkou na zahraničné dovolenky, nad svojím bytom v dome dala minulý rok vybudovať ďalší dvojizbový byt, ktorý teraz prenajíma. Všetko financuje z otcových peňazí, ktoré nepriznala v dedičskom konaní, lebo si ich ešte za jeho života uložila na svoje vkladné knižky s jeho vynúteným súhlasom, v opačnom prípade by ho dala do domova dôchodcov. Pravidelne sa nám vyhráža, že ak jej všetci nebudeme 24 hodín k dispozícii, vydedí nás. Môjho syna, svojho vnuka, už z toho horného bytu vyhodila, lebo si tam priniesoldvoch malých zajacov, s čím ona nesúhlasila. No naďalej od neho vyžaduje opravy počítača a mobilu, čo on samozrejme aj robí. Nebývam s ňou v jednom dome, ale na spoločnom dvore. Môžeme aj so sestrou požiadať po rokoch o obnovenie dedičského konania a žiadať vrátenie našich dedičských podielov? Čo vôbec môžeme v tomto smere aj so sestrou podniknúť, aby nič nemohla bez nášho súhlasu predať? Chce predať záhradu a chatu, ktoré sú hlavným útočiskom môjho muža, kde predovšetkým denne tvrdo pracuje. Sestra žije v Česku a na Slovensko sa už nemieni vrátiť. J. H.

Podľa slovenského právneho poriadku sa dedičstvo môže nadobúdať na základe závetu alebo zo zákona, prípadne z oboch týchto dôvodov. Ak poručiteľ nezanechal závet – tak to bolo aj v tomto prípade, tak zákonní dedičia sa môžu dohodnúť na spôsobe vyrovnania dedičstva. Ak dohoda dedičov neodporuje zákonu alebo dobrým mravom, súd ju schváli. Na základe informácií, ktoré nám čitateľka poskytla, je zrejmé, že súd schválil dohodu, podľa ktorej jej matka nadobudla dedičstvo po manželovi a toto rozhodnutie nadobudlo už pred niekoľkými rokmi právoplatnosť. Právoplatné rozhodnutie, žiaľ, nie je možné spätne napadnúť. Vlastníkom majetku, ktorý bol predmetom dedičstva, sa stala matka čitateľky, a to ju oprávňuje nakladať s majetkom podľa vlastného uváženia, pričom nepotrebuje súhlas k jednotlivým úkonom. Právo matky nakladať s majetkom by bolo možné obmedziť iba v prípade, ak by pre nedostatok rozpoznávacej a ovládacej schopnosti v dôsledku duševnej poruchy, ktorá nie je len prechodná, alebo nadmerného požívania alkoholických nápojov alebo omamných prostriedkov či jedov nebola schopná vyhodnotiť dôsledky svojho konania – súd by v takomto prípade mohol obmedziť jej spôsobilosť na právne úkony.

V prípade, ak matka netrpí žiadnou z uvedených porúch, nie je možné zasahovať do jej práva nakladať so svojím majetkom. Rovnako nie je možné právne vymáhať splnenie jej dávneho prísľubu o rozdelení dedičstva medzi čitateľku a jej sestru. Odporučiť sa dá len neprávne a celkom určite nie jednoduché riešenie, a to pokúsiť sa matke vysvetliť dôvody obáv a dohodnúť sa spoločne na spôsobe ďalšieho hospodárenia s majetkom.

Mgr. Jaroslava Rudyová, advokátsky koncipient HKP Legal

© Autorské práva vyhradené

debata chyba