Životné minimum sa od júla zvýši a s ním aj niektoré dávky od štátu

Životné minimum je spoločensky uznaná minimálna hranica príjmov, pod ktorou je človek v stave hmotnej núdze. Od 1. júla sa životné minimum zvýši a zároveň s tým vzrastú aj viaceré štátne dávky, ktoré sa od jeho výšky odvíjajú. Poberatelia to však veľmi nepocítia, keďže ide len o zvýšenie o 2,4 percenta.

28.06.2011 06:30
sociálne dávky, minimum, chudoba, matka, dieťa Foto:
Životné minimum sa posunie o vyše štyri eurá. Z doterajších 185,38 eura vzrastie na 189,83 eura mesačne na jednu dospelú, samostatne posudzovanú osobu.
debata

„Hranica chudoby“ sa posunie o vyše štyri eurá. Z doterajších 185,38 eura tak minimum vzrastie na 189,83 eura mesačne na jednu dospelú, samostatne posudzovanú osobu.

„Životné minimum na druhú dospelú osobu bude vo výške 132,42 eura a na nezaopatrené dieťa v sume 86,65 eura,“ uvádza Daniela Šulcová z mediálneho odboru ministerstva práce. Výšku príspevku každoročne určuje ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny na základe údajov Štatistického úradu podľa konkrétnych ukazovateľov, ktorými sú rast životných nákladov nízkopríjmových domácností a čisté peňažné príjmy na osobu.

V závislosti od životného minima sa napríklad vypláca výživné, ktoré za neplatiaceho rodiča hradí štát. Ide o 1,2–násobok sumy, ktorá prináleží nezaopatrenému dieťaťu. Po novom tak môže dostať 103,98 eura mesačne. Náhradné výživné pre siroty, ktoré tvorí 0,3–násobok minima pre dieťa, vzrastie na 26 eur na mesiac. Životné minimum má vplyv aj na príjem absolventa, keď nastúpi na absolventskú prax, ktorá mu má takýmto spôsobom pomôcť získať odborné zručnosti a praktické skúsenosti. Dostane odmenu vo výške 189,83 eura. O málo viac dostanú aj ľudia, ktorí potrebujú opatrovateľku (namiesto doterajších 164,22 eura sa suma zvýši na 164,39 eura), vyšší, aj keď iba nepatrne, bude aj resocializačný príspevok, ktorý sa zvýši o 7 centov.

Zvýšenie životného minima narobí trochu problém budúcim žiadateľom o predčasný dôchodok. Suma minimálnej penzie sa zvyšuje zo súčasných 222,50 eura na 227,80, ak ide o sporiteľa v prvom pilieri. Môže sa teda stať, že práve pre nesplnenie tejto podmienky im Sociálna poisťovňa predčasnú penziu neprizná.

O niekoľko desiatok centov až po pár eur viac dostanú aj ťažko zdravotne postihnutí, ktorí žiadajú o príspevky na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia.

S výškou životného minima súvisí aj daňovo odpočítateľná položka, vďaka ktorej si možno po celý tento rok znižovať daňový základ o 19,2–násobok životného minima. Pre výšku nezdaniteľného minima je však rozhodujúce životné minimum platné v januári tohto roku, vďaka čomu si za celý tento rok možno znížiť daňový základ o 3 559,30 eura.

Čo a ako sa mení

  • Životné minimum sa každý rok zvyšuje podľa zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa zákona sa sumy životného minima upravujú vždy k 1. júlu bežného kalendárneho roka.
  • Nízkopríjmové domácnosti sú podľa zákona tie domácnosti, ktorých príjmy neprevyšujú hornú hranicu príjmu prvých 0 % všetkých domácností zoradených vzostupne podľa dosahovanej výšky čistého peňažného príjmu na osobu.
  • Rozhodujúce obdobie, za ktoré sa zisťuje rast životných nákladov nízkopríjmových domácností, je obdobie od apríla predchádzajúceho kalendárneho roka do apríla bežného kalendárneho roka.

Zdroj: Zákon o životnom minime č. 601/2003

© Autorské práva vyhradené

debata chyba