Rodičia môžu dostať príspevok na školskú dochádzku a stravu

Rodinám, ktoré sa ocitli pod úrovňou životného minima, štát zvýši dávku a príspevky o dávku pre dieťa, ktoré si plní povinnú školskú dochádzku.

21.05.2011 06:30
dieťa, škôlka, jedlo, deti Foto:
Štát poskytuje napríklad aj príspevok na dieťa v poslednom ročníku materskej školy.
debata

Podporuje aj výchovu k stravovacím návykom detí v materských a základných školách. Kým dávku v hmotnej núdzi a príspevky po ich priznaní vyplácajú úrady práce rodičom, dotácie nedostane priamo rodina, ale obec, rodičovské združenie alebo zriaďovateľ škôlky či školy, ktorú dieťa navštevuje.

O dotáciu na stravu požiadalo 1 794 zriaďovateľov a poskytuje sa približne pre 88 990 detí. Dotáciu na školské potreby žiadalo 1 625 zriaďova­teľov, pričom vo februári sa poskytla pre približne na 85 520 detí.

Rodina s dvomi školopovinnými deťmi, v ktorej sú obaja rodičia nezamestnaní a bez príjmu, môže tak dostať dávku v hmotnej núdzi a príspevky a nepriamo na dieťa dotáciu na stravu či školské potreby. „Dávka je v ich prípade 254,80 eura,“ vraví Daniela Sigetová, vedúca oddelenia pomoci v hmotnej núdzi Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch. „Pozostáva zo 157,60 eura, čo je suma určená pre dvojicu s dvoma deťmi. K nej patrí príspevok na zdravotnú starostlivosť pre štyri osoby, celkom 8 eur, a príspevok na bývanie 89,20 eura. Podmienkou je, že bývajú vo vlastnom byte a riadne hradia náklady na bývanie.“

Ďalších 17,20 eura na každé dieťa dostane rodina, ak dieťa riadne chodí do školy, čo je v našom prípade spolu 34,40 eura. „Môžu požiadať o dotáciu, ktorá je určená na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa ohrozeného sociálnym vylúčením,“ vraví Sigetová.

Dotácia na obed sa poskytuje do výšky eura na deň. ,,Zároveň môžu v januári a v septembri žiadať aj o dotáciu na školské potreby v celkovej sume 33,20 eura. Vypláca sa v dvoch termínoch," vraví ďalej Sigetová. Rodina bez príjmu s dvomi žiakmi základnej školy, dostane spolu 329,20 eura. „Okrem dávky v hmotnej núdzi a príspevkov 254,80 eura, dávku 34,40 eura mesačne za plnenie povinnej školskej dochádzky a ďalších 40 eur, čo je mesačná dotácia na stravu v priemere na 20 dní pre dve deti.“

Dotáciu na stravu možno poskytnúť na zabezpečenie obeda a iného jedla v materskej a základnej škole. „Na dieťa sa dáva najviac euro na obed a 35 centov na iné jedlo, pričom celková dotácia na jeden stravovací deň nesmie presiahnuť euro,“ spresňuje Danica Lehocká, hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ďalšiu dotáciu poskytujú úrady práce na školské potreby. „Poskytuje sa v príslušnom rozpočtovom roku najviac v sume 33,20 eura. Určená je na podporu výchovy k plneniu školských povinností dieťaťa ohrozeného sociálnym vylúčením. Možno z nej hradiť školské potreby na prípravu a vzdelávanie v materskej alebo na prípravu a na vyučovanie v základnej škole, najmä zošity, písacie potreby, učebnice a nevyhnutné individuálne pomôcky,“ vraví ďalej Lehocká.

O dotácie môže žiadať len zriaďovateľ škôlky alebo školy. Ak je však zriaďovateľom krajský školský úrad, žiadosť podáva obec podľa sídla školy alebo občianske združenie, ktorého členmi sú rodičia alebo iní zástupcovia detí a priatelia školy. Úrady ich môžu poskytnúť na každé dieťa, ktoré navštevuje materskú alebo základnú školu, kde najmenej polovica detí je z rodín, ktoré poberajú dávku v hmotnej núdzi a príspevky k dávke. Ale aj na také dieťa, ktoré žije v rodine podporovanej dávkou a príspevkami alebo ktorej priemerný čistý mesačný príjem za posledných šesť mesiacov je najviac vo výške životného minima.

Od júla minulého roku je životné minimum rodiny s jedným dieťaťom 399,30 eura, s dvoma deťmi 483,91 eura. Ak ich príjem klesne pod túto sumu, môžu požiadať o dávku a príspevky v hmotnej núdzi a prostredníctvom zriaďovateľa aj o dotácie.

„Dotácia na školské potreby sa poskytuje v dvoch častiach, a to do 25. februára a do 25. septembra. Žiadosti sa podávajú vždy od 1. do 10. januára príslušného rozpočtového roka, nové od 1. do 10. septembra,“ vraví Lehocká.

K žiadosti sa prikladá potvrdenie o tom, že zriaďovateľ si splnil všetky záväzky voči štátu, ako aj iné podmienky. Tiež zoznam detí s ich menami, priezviskami, rodnými číslami a adresami pobytu, na ktoré žiada poskytnutie dotácie, ako aj vyhlásenie ich rodičov alebo fyzických osôb, ktorým sú zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, že so zaradením dieťaťa do zoznamu súhlasia. Ak tieto osoby nepoberajú dávky a príspevky, predložia aj potvrdenie o príjme.

„Poskytujú sa len na deti v zozname. Pri jeho zmene žiadateľ musí aktualizovať zoznam aj vyhlásenie,“ vraví Lehocká. Na stravovanie ich dostávajú školy preddavkovo na každý kalendárny mesiac školského roka do 25. dňa predchádzajúceho mesiaca. Na každý deň, v ktorom je dieťa v škôlke či škole a odobralo stravu, obed alebo iné jedlo," dodáva Lehocká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba