O jeden pozemok sa delí aj niekoľko vlastníkov

Záverečným cieľom registrov obnovenej evidencie pôdy, ktoré sa u nás robia už šestnásty rok, je, aby každý pozemok, ktorý sa eviduje v katastri nehnuteľností, mal svojho vlastníka alebo spoluvlastníkov, aj keď nemá ešte evidovanú svoju geometrickú polohu na úrovni dnešných technických požiadaviek, vraví docent Imrich Horňanský, bývalý predseda Úradu geodézie, kartografie a katastra SR.

15.04.2011 13:47
pozemok, Devínska nová ves Foto:
Ilustračné foto
debata

Mnohí pred komisiami, ktoré sa na tento účel podľa zákona kreovali, nevedeli dokázať vlastníctvo pôdy po predkoch. Stratili zmluvy, nevedel im to nik z dediny dosvedčiť. Ako sa také situácie riešili počas konaní, ktoré viedla príslušná správa katastra?

Štandardný postup mimo konania o registri obnovenej evidencie pozemkov bol a je, že domnelí vlastníci museli podať na súd určovaciu žalobu. Buď im súd vyhovel, alebo žalobu zamietol. To bol, ale aj naďalej je legitímny postup. Od začatia až do skončenia konania o obnove evidencie niektorých pozemkov a právnych vzťahov k nim sa domnelí vlastníci môžu uchádzať o vlastníctvo pôdy a dopracovať tak k verejnej listine o tom, že sú vlastníci. Keď sa konanie v obci uzavrie, alebo tam, kde sa už skončilo, môžu vlastníci zapísaní v katastri nakladať s nehnuteľnosťou. Celý tento proces treba chápať ako ústretový krok spoločnosti k tým vlastníkom alebo ich predchodcom, ktorí síce v minulosti splnili všetky podmienky prechodu vlastníctva, ktoré od nich vtedajšie zákony vyžadovali, ale neskôr to už nevedeli preukázať. Nemali dostatok dôkazových listín na to, aby vlastníctvo k pozemku preukázali. A každý takýto jednoduchší spôsob prináša so sebou aj množstvo špekulácií. Niekedy dobromyseľných, často aj úmyselných. Stávalo sa, že v rámci konaní si k tej istej parcele uplatnili nárok aj niekoľkí obyvatelia obce.

Ako príslušná správa katastra rozhodovala o takých nárokoch?

Mohla vyhovieť len jednému, ostatných alebo aj všetkých katastrálny úrad vyzval, aby podali určovaciu žalobu na súd, aby ten rozhodol o vlastníkovi.

Predsa len do konania je zapojená celá obec, ale aj ľudia, ktorí už v obci nebývajú. Čakalo sa v takom prípade kvôli dvom, trom ľuďom na rozhodnutie súdu?

Nie, správne konanie v takých prípadoch pokračuje. V konečnom rozhodnutí však takto narastal počet duplicitných vlastníctiev a počas konania bolo veľa takých súdnych sporov. Súdy museli dospieť k nejakému rozhodnutiu, aj keď niekedy boli v dôkaznej núdzi. Iná vec je, ako dlho rozhodovali, ale to už kataster ovplyvniť nemohol. Ale to je realita. Len čo totiž spoločnosť ponúkla našim ľuďom jednoduchý spôsob preukázania vlastníctva, a to je práve prípad ROEP – registra obnovenej evidencie pozemkov a právnych vzťahov k ním, ktorý si dal za úlohu odstrániť nedostatky v evidencii vlastníctva z minulosti, ľudia sa stali veľmi vynaliezaví. Preto je dnes v katastri množstvo zápisov, keď sa o jeden pozemok delí aj niekoľko vlastníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba