Príspevky na pomôcky dáva aj úrad práce

Ministerstvo práce chce zmodernizovať zoznam kompenzačných pomôcok, na ktoré úrady práce poskytujú ťažko zdravotne postihnutým osobám peňažné príspevky.

14.04.2011 06:30
invalidi, invalid, vozíčkár, postihnutí,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Zoznam bol vytvorený ešte v roku 2009 v súvislosti so zákonom o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Výška príspevku je limitovaná a ovplyvňuje ju samotná cena pomôcky, ako aj príjem žiadateľa. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny môžu prispievať hendikepovaným ľuďom len na 59 kompenzačných pomôcok. „Pripravuje sa stretnutie odborníkov na úrovni ministerstva a ľudí z praxe. Už koncom apríla by mala zasadnúť kategorizačná komisia. Vyhodnotí návrhy, ktoré vzídu z tohto stretnutia,“ vraví hovorkyňa ministerstva Slavomíra Sélešová.

Celý proces sa začína podaním žiadosti na osobitnom tlačive, prikladá sa aj lekársky nález. Ten vyplní obvodný lekár. Žiadosť je k dispozícii na jednotlivých úradoch práce, na oddeleniach peňažných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Niektoré úrady ju majú zverejnenú aj na svojich webových stránkach.

Kompletné poradenstvo

Informácie poskytujú priamo na úradoch práce. „Je to aj najvhodnejší spôsob, ako získať kompletné poradenstvo o kompenzačných príspevkoch. Nemusí k nám prísť zdravotne postihnutá osoba, môže to byť rodinný príslušník, kamarát, človek z jeho blízkeho okolia,“ vraví Branislav Kolenič z banskobystrického úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. „Obvodný lekár len vyplní tlačivo lekárskeho nálezu, nenavrhuje ani nerozhoduje o tom, akú kompenzáciu by jeho pacient potreboval,“ vysvetľuje Kolenič. Žiadosť spolu s vyplneným lekárskym nálezom sa potom doručí na príslušný úrad práce, v ktorého obvode má žiadateľ trvalý pobyt. Nasleduje proces prehodnocovania zdravotného stavu. Lekársku posudkovú činnosť vykonáva posudkový lekár úradu práce a výsledkom je komplexný posudok, ktorý je podkladom na vydanie konečného, záverečného rozhodnutia. „Úrad žiadosti vyhovie, ak je občan na základe vypracovaného posudku na niektorý z peňažných príspevkov odkázaný. Navrhnúť a priznať sa môže len taká pomôcka, ktorá je uvedená v zozname, ten je v opatrení ministerstva práce z roku 2009.“

Rozhoduje aj príjem

Pri poskytnutí ktoréhokoľvek peňažného príspevku sa zisťuje priemerný mesačný príjem za kalendárny rok, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom si občan požiadal o kompenzačný príspevok.

Rovnako tak sa zisťuje aj príjem spoločne posudzovaných osôb, ktoré s týmto občanom žijú v jednej domácnosti. „Ak si niekto podá žiadosť v tomto roku, tak sa zisťujú príjmy za rok 2010. Pri peňažnom príspevku na kúpu pomôcky po zhodnotení príjmu žiadateľa určíme, akým percentom sa na kúpe kompenzačnej pomôcky bude podieľať úrad a akým percentom samotný občan. Nákup pomôcky je už plne v réžii samotného občana. Pomôcka však musí byť zakúpená u osoby, ktorá má na predaj takýchto pomôcok oprávnenie,“ upozorňuje Kolenič. Príspevok na tú istú pomôcku môže potom zdravotne postihnutý dostať až po siedmich rokoch, na elektrický vozík až po desiatich rokoch. Medzitým môže občan požiadať ešte o peňažný príspevok na opravu pomôcky. „Ak žiadateľovi finančná situácia nedovolí kúpiť si pomôcku ani prostredníctvom peňažného kompenzačného príspevku, je možnosť poskytnúť takúto pomôcku z vrátených pomôcok, ktorými disponuje príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny,“ vraví Kolenič.

Pri poskytnutí ktoréhokoľvek peňažného príspevku sa zisťuje priemerný mesačný príjem za kalendárny rok, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom si občan požiadal o kompenzačný príspevok.

debata chyba