Kde môžu invalidní dôchodcovia žiadať o príspevky

Otázky a odpovede o príspevkoch pre invalidov.

29.03.2011 09:40
invalid, vozík, lekár, opatera, nemocnica,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Kto sa považuje za zdravotne postihnutú osobu?

Občan so zdravotným postihnutím je ten, kto je uznaný za invalidného. Tým sa stáva, ak je jeho zdravotný stav dlhodobo nepriaznivý a má pokles schopnosti pracovať viac ako 40 percent.

Ako je upravený súbeh invalidného dôchodku a zamestnania?

Zákon v súčasnosti nijako neobmedzuje poberanie invalidného dôchodku a možnosť pracovať. Je pritom jedno, či je zamestnaný, či pracuje na dohodu alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba. Invalidný dôchodok môže poberať aj bez ohľadu na výšku zárobku.

Kto vydáva parkovací preukaz pre ťažko zdravotne postihnutého občana?

Parkovací preukaz vydáva územný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého bydliska. Môže oň požiadať človek s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorý je odkázaný na individuálnu prepravu osobným autom, alebo má praktickú alebo úplnú slepotu oboch očí. Preukaz oprávňuje jeho žiadateľa na využívanie vyhradených parkovacích miest nielen u nás, ale aj v členských štátoch EÚ.

Kde možno požiadať o peňažný príspevok na kompenzáciu?

O poskytnutie peňažného príspevku na kompenzáciu je potrebné požiadať na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, príslušnom podľa miesta trvalého pobytu žiadateľa.

Aké služby poskytujú poradensko–informačné centrá pre občanov so zdravotným postihnutím?

Odbornú poradenskú podporu a pomoc občanom so zdravotným postihnutím, ktorí hľadajú zamestnanie, potrebujú sa zorientovať vo svojich možnostiach a predpokladoch pre prácu.

Čo sú peňažné príspevky na kompenzáciu?

Peňažné príspevky na kompenzáciu sú určené na zmiernenie alebo prekonanie sociálneho dôsledku ťažkého zdravotného postihnutia, čiže určitého znevýhodnenia, ktoré má fyzická osoba z dôvodu jej ťažkého zdravotného postihnutia v porovnaní s fyzickou osobou bez zdravotného postihnutia rovnakého veku, pohlavia a za rovnakých podmienok a ktoré nie je schopná z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia sama prekonať.

Kde možno požiadať o peňažný príspevok na kompenzáciu?

O poskytnutie peňažného príspevku je potrebné požiadať na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, príslušnom podľa miesta trvalého pobytu žiadateľa.

Ako je to s diaľničnou známkou pre držiteľov preukazu ťažko zdravotne postihnutých. Sú od poplatku za ňu oslobodení alebo nie?

Oslobodenie od platenia nálepky za užívanie diaľnic a rýchlostných ciest sa vzťahuje len na osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej na motorové vozidlo bol poskytnutý peňažný príspevok na zvýšené výdavky súvisiace so zabezpečením prevádzky osobného motorového vozidla podľa zákona č. 447/2008 Z.z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Uplatnenie výnimky za užívanie diaľnic a rýchlostných ciest vozidlom bez úhrady je prísne viazané na prepravovanú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá musí byť prítomná vo vozidle a musí sa preukázať rozhodnutím úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o priznaní peňažného príspevku na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich so zabezpečením prevádzky osobného motorového vozidla. Pokiaľ postihnutá osoba nie je vo vozidle prítomná, výnimka platí pre vozidlo len v prípade, ak je na spiatočnej ceste po vykonaní prepravy postihnutej osoby do zdravotníckeho zariadenia alebo obdobného zariadenia. Vodič tohto vozidla sa musí preukázať potvrdením o prijatí pacienta zdravotníckeho alebo obdobného zariadenia alebo dokladom o poskytovaní sociálnych služieb občanovi s ŤZP v zariadení sociálnych služieb.

Zdroj: Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, Slovenský zväz telesne postihnutých

© Autorské práva vyhradené

debata chyba