Kto všetko musí priznať dane

Najdôležitejšie otázky k podávaniu daňových priznaní.

06.03.2011 06:30
zdravotné poistenie, odvody, dane, daňové... Foto:
Ilustračné foto
debata

1. Kto musí podať daňové priznanie?

Priznať svoje príjmy musí každý, kto za predchádzajúci rok zarobil aspoň polovicu nezdaniteľného minima (zákon o dani z príjmov, paragraf 32). Daňové priznanie tak podáva každý, koho príjem za minulý rok presiahol 2 012,85 eura. Jedinou výnimkou sú ľudia, ktorí za celý rok mali príjem len zo zamestnania. V takom prípade môže za nich urobiť ročné zúčtovanie daní ich posledný zamestnávateľ. Ak ho o to nestihli do 15. februára požiadať, musia aj oni podať daňové priznanie.

2. Dokedy treba podať daňové priznanie a zaplatiť daň?

Posledný termín na podanie daňového priznania je štvrtok 31. marca. Do tohto termínu buď treba odovzdať daňové priznanie osobne na daňovom úrade, alebo ho zaslať poštou. Rozhodujúca je pečiatka s dátumom na obálke. Do rovnakého dňa je aj potrebné zaplatiť daň. Za oneskorené podanie daňového priznania hrozí pokuta. Jej minimálna výška môže dosiahnuť 33,19 eura.

3. Z akej sumy netreba platiť daň?

Od dane za minulý rok je oslobodený príjem do výšky 4 025,70 eura. Táto suma predstavuje nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka. To znamená, že kto vlani zarobil spolu 10–tisíc eur, zaplatí 19–percentnú daň len zo sumy 5 974,30 eura. Pre ľudí, ktorí zarobili viac ako 86–násobok životného minima, sa nezdaniteľná časť základu dane postupne znižuje, až dosiahne nulu.

4. Koľko možno ušetriť vďaka dôchodkovému sporeniu?

Z minuloročného príjmu si možno naposledy odrátať príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, životné poistenie alebo účelové sporenie na dôchodok. Maximálne si možno daňový základ znížiť o 398,33 eura. Ľudia, ktorí vlani nasporili minimálne túto sumu, na daniach ušetria 75,68 eura. Keďže sa od januára zmenil zákon, tohtoročné príspevky na dôchodkové sporenie sa už nebudú dať odrátať.

5. Akú sumu si možno z daní odrátať na nepracujúcu manželku?

Na nepracujúcu manželku alebo manžela si možno odpočítať sumu v rovnakej výške, ako je nezdaniteľná časť na daňovníka. Maximálne si tak daňový základ možno znížiť o 4 025,70 eura. Od tejto sumy sa však odpočítava vlastný príjem manželky. Nejde však len o príjem zo zamestnania či zo živnosti, ale počíta sa sem aj náhrada príjmu v prípade práceneschopnosti, materské či dávky v nezamestnanosti. Naopak, rodičovský príspevok sa do vlastného príjmu nepočíta.

6. Ako si uplatniť daňový bonus na dieťa?

Zamestnanci si daňový bonus na dieťa môžu uplatňovať už priebežne počas roka prostredníctvom svojho zamestnávateľa alebo tak môžu urobiť rovnako ako živnostníci pri podaní daňového priznania. Daňový bonus je vo výške 20,02 eura za každý kalendárny mesiac za každé vyživované dieťa. Odpočítava sa priamo z daní, takže naň má nárok aj ten človek, ktorý platí malé dane. Podmienkou na jeho uplatnenie je, že človek musí za rok zarobiť aspoň 6–násobok minimálnej mzdy, čo je 1 902 eur. Živnostník môže získať daňový bonus len vtedy, ak je zároveň v zisku. Môže si ho uplatniť vždy len jeden z rodičov.

7. Kto platí milionársku daň?

Milionárskou daňou sa označuje postupné znižovanie nezdaniteľnej časti základu dane pre ľudí s vyššími príjmami. Vďaka tomu zaplatia viac na daniach. Z minuloročných príjmov sa nezdaniteľné minimum začína znižovať ľuďom, ktorých základ dane presiahne 86–násobok životného minima. To znamená, že v prípade zamestnancov nezdaniteľné minimum začína klesať pri hrubom príjme 1 475 eur. Kto zarába viac ako 2 963 eur, nemá už nárok na žiadnu nezdaniteľnú časť základu dane.

8. Môžem podať daňové priznanie neskôr ako v marci?

Zákon umožňuje odložiť podanie daňového priznania najneskôr do konca júna a v prípade príjmov zo zahraničia až do konca septembra. Tento rok je to prvýkrát, čo o odloženie termínu na podanie priznania netreba žiadať, ale stačí to oznámiť daňovému úradu. Keďže neexistuje predpísané tlačivo, je potrebné oznámenie naformulovať vlastnými slovami. Musí tu však byť uvedený mesiac, do konca ktorého daňovník podá priznanie. Do rovnakého dátumu je potrebné aj zaplatiť daň. Ak tento termín dodrží, nehrozí mu nijaká pokuta.

9. Dokedy daňový úrad vráti preplatok na dani?

V prípade, že niekomu vznikne preplatok na dani, môže požiadať prostredníctvom ročného zúčtovania alebo daňového priznania o vrátenie týchto peňazí. Pri ročnom zúčtovaní vráti tento preplatok zamestnancovi jeho zamestnávateľ v aprílovej mzde. Ľuďom, ktorí podávajú daňové priznanie, pošle daňový úrad peniaze najneskôr do 40 dní od vzniku preplatku. To znamená, že by mal peniaze poslať v máji.

10. Ktoré príjmy netreba uvádzať v daňovom priznaní?

V daňovom priznaní treba uviesť všetky zdaniteľné príjmy. Výnimkou sú tie, ktoré sú už daňovo vyrovnané. Medzi také príjmy patria všetky, ktoré boli zdanené zrážkovou daňou. Tou sa zdaňujú napríklad úroky v banke, autorské honoráre či príjem z dohody, ak neprevyšuje sumu 165,97 eura mesačne.

debata chyba