Ako si poradiť s daňovým priznaním

Na podanie daňového priznania zostáva necelých 30 dní. Podať ho musí každý človek, ktorý za minulý rok zarobil aspoň 2 012,85 eura a neurobil za neho zúčtovanie dane jeho zamestnávateľ.

05.03.2011 06:30
dane, daňové priznanie, účty, faktára, odvody Foto:
Daňové priznanie musí do 31. marca podať každý, kto minulý rok zarobil aspoň 2 012,85 eura a za koho tak neurobí zamestnávateľ.
debata

„Ak daňový subjekt podá daňové priznanie po lehote ustanovenej zákonom, správca dane, ktorým je daňový úrad alebo colný úrad, mu uloží pokutu do 16 596,95 eura, najmenej 33,19 eura, ak ide o fyzickú osobu a najmenej 66,38 eura, ak ide o právnickú osobu,“ vraví hovorkyňa Daňového riaditeľstva Gabriela Dianová.

Kto už teraz vie, že nestihne podať daňové priznanie včas, mal by to oznámiť daňovému úradu. Zákon umožňuje odložiť termín na podanie daňového priznania až o tri mesiace a pri príjmoch zo zahraničia až o šesť mesiacov. Kým v minulých rokoch bolo treba o odklad žiadať, v súčasnosti to stačí už len oznámiť. V liste by mal byť uvedený mesiac, dokedy daňovník podá daňové priznanie.

Pri posunutí termínu na podanie daňového priznania sa, samozrejme, automaticky posúva aj dátum, dokedy treba zaplatiť daň.

Ľudia najčastejšie pri podávaní daňových priznaní robia chyby z nepozornosti. Podľa Dianovej medzi najčastejšie chyby patrí to, že ľudia zabudnú daňové priznanie podpísať, neuvedú DIČ, resp. rodné číslo na každú stranu daňového priznania, nepodpíšu žiadosť o vrátenie preplatku či nenapíšu číslo účtu, na ktorý im má daňový úrad poslať preplatok.

Mnohí zabúdajú aj vyznačiť, či ide o riadne, opravné alebo dodatočné daňové priznanie alebo neuvedú, za aké zdaňovacie obdobie ho podávajú. Dôležité je nezabudnúť priložiť k daňovému priznaniu aj všetky potrebné prílohy. Ak si niekto uplatňuje daňový bonus na dieťa, musí priložiť kópiu jeho rodného listu.

Kto si zase uplatňuje odpočítateľnú položku na dôchodkové sporenie, musí k daňovému priznaniu doložiť potvrdenie, koľko vlani na sporenie vložil. Zamestnanci prikladajú aj potvrdenie o zdaniteľnej mzde a zrazených preddavkoch od všetkých zamestnávateľov.

Pred vyplnením daňového priznania si treba najprv rozmyslieť, aké príjmy v ňom budeme uvádzať. Kto má len príjmy zo zamestnania, bude vypĺňať daňové priznanie typu A. Každý, kto podnikal, či prenajímal nehnuteľnosť, alebo pracoval ako osobný asistent, vypĺňa daňové priznanie B.

Kým väčšina ľudí podáva daňové priznanie preto, že tak musia urobiť, pre niektorých ľudí je výhodné, ak tak urobia dobrovoľne. Napríklad ak niekto mal vlani len príjem z úrokov. V prípade, že úroky nepresiahli sumu 2 012,85 eura, štát vráti každému celú daň z úrokov. Ak je tento vklad napísaný na dieťa či inú osobu, ktorá nemá vlastný príjem a nepoberá ani dôchodok, môže získať naspäť daň až z úrokov do výšky 4 025,70 eura.

debata chyba