Kto môže darovať dve percentá z daní

Zamestnanci a živnostníci môžu poukázať dve percentá z daní v prípade, že vypočítaná suma je minimálne vo výške 3,32 eura. To znamená, že za minulý rok ich zaplatená daň musí dosiahnuť aspoň 166 eur.

04.03.2011 06:30
Peniaze, euro, kufrík Foto:
Ilustračné foto
debata

Každý, kto platil nižšiu daň, ju celú odvedie štátu.

Darovať dve percentá môžu zamestnanci v prípade, že ich mesačná mzda bola vlani minimálne 472 eur. Každý, kto zarábal menej, zaplatil za minulý rok daň nižšiu ako 166 eur a nemôže tento postup využiť.

Živnostník, ktorý využíva paušálne výdavky vo výške 40 percent a platí minimálne odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne a chce rozhodnúť o dvoch percentách svojej dane, musel za minulý rok dosiahnuť hrubý príjem aspoň 11–tisíc eur, inak jeho daň nebude dostatočne vysoká.

Kto si znižuje daň o dôchodkové sporenie alebo si uplatňuje nezdaniteľné minimum na manželku či daňový bonus na dieťa, musel zarobiť ešte viac.

Právnické osoby môžu o osude dvoch alebo 1,5 percenta svojich daní rozhodnúť vtedy, ak táto suma dosiahne aspoň 8,30 eura. V prípade, že chcú peniaze rozdeliť medzi viacero spoločností, musí každá dostať minimálne túto sumu.

Daňový úrad pošle peniaze zvolenému subjektu len vtedy, ak daňovník nemá do konca termínu na podanie daňového priznania nedoplatok na dani.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba