Na akú finančnú pomoc má nárok invalidný dôchodca

Som invalidný dôchodca a zároveň ťažko zdravotne postihnutý. Mám amputované ľavé predkolenie, čo mi spôsobuje problémy pri osobnej hygiene. Doma máme vaňu a potreboval by som sprchovací kút. Kde mám požiadať o finančnú pomoc na prerobenie kúpeľne? Mám ísť na úrad práce alebo iný úrad? Akú sumu mi zaplatia a aké doklady k tomu musím predložiť, pretože moje finančné možnosti mi výmenu vane nedovoľujú. Mám nízky dôchodok a dve malé deti. (Róbert Královič)

03.03.2011 06:30
Invalid Foto: ,
Ilustračné foto
debata

O peňažný príspevok na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže môže občan požiadať Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, odbor sociálnych vecí a rodiny miestne príslušný podľa jeho trvalého pobytu.

Podmienky poskytnutia tohto peňažného príspevku sú upravené v paragrafe 37 zákona č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa tohto zákona možno peňažný príspevok poskytnúť, ak fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím má v byte alebo rodinnom dome trvalý pobyt, je vlastníkom garáže alebo garáž je súčasťou nájomného bytu a za podmienky, že v komplexnom posudku príslušného úradu bude občanovi predmetná úprava v určitom rozsahu navrhnutá.

Peňažný príspevok možno poskytnúť na základe dokladu o cene úpravy vyhotovenej fyzickou osobou, ktorej predmetom činnosti je vykonávanie úprav. Jeho výška sa určí percentuálnou sadzbou v závislosti od ceny potrebnej úpravy a príjmu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Pri určení výšky peňažného príspevku sa zohľadňuje cena stavebných prác, stavebného materiálu a zariadení, ktoré bezprostredne súvisia s navrhnutou úpravou podľa komplexného posudku v sume určenej Opatrením MPSVaR SR č. 6/2009 Z. z., ktorým sa ustanovuje zoznam stavebných prác, stavebných materiálov a zariadení a maximálne zohľadňované sumy z ich ceny.

Je potrebné upozorniť čitateľov na niekoľko dôležitých skutočností: peňažný príspevok nemožno poskytnúť na úpravy vykonané pred dňom nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o tomto peňažnom príspevku; úprava bytu, rodinného domu alebo garáže musí byť urobená do šiestich mesiacov od poskytnutia peňažného príspevku, najneskôr však do deviatich mesiacov, ak úpravu nemožno vykonať z dôvodov na strane fyzickej osoby, ktorá má úpravy v predmete činnosti; v prípade úmrtia fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím pred uplynutím 7 rokov od poskytnutia peňažného príspevku uplatňuje sa ako pohľadávka v konaní o dedičstve vo výške 50 % z úhrnu poskytnutých peňažných príspevkov alebo ich pomerných častí.

V prípade, že táto suma je nižšia ako 497,91 eura, ako pohľadávka v konaní o dedičstve sa neuplatňuje.

Na otázku odpovedala Mária Kiššová, vedúca oddelenia peňažných pomôcok na kompenzáciu socálnych dôsledkov ŤZP, ÚPSVAR Piešťany

debata chyba