Výmenné lístky končia

Výmenné lístky od všeobecného lekára k špecialistovi sa od prvého apríla stanú minulosťou.

14.02.2011 14:12
vyšetrenie - lekár - fonendoskop - počúvanie... Foto:
Ilustračné foto
debata

Minister Ivan Uhliarik ich hneď po svojom nástupe do funkcie označil za nezmyselnú povinnosť, pre ktorú často dochádzalo k šikanovaniu pacientov. "Pacienti museli niekedy aj dve hodiny čakať v rade u svojho lekára, aby im lístok vypísal, a potom ďalšie dve u špecialistu,” povedal.

Pre pacientov je to pozitívna správa, čo však v prípade, že človek zájde za špecialistom opakovane a vyšetrenia sa budú robiť duplicitne? „Zrušením výmenných lístkov nie je zrušená povinnosť všeobecného lekára urobiť výpis z pacientovej dokumentácie a koordinovať jeho liečbu napriek celým zdravotníckym systémom. Takisto sa nič nemení na potrebe komunikácie a koordinácie lekárov navzájom. Dôležité je tiež jasne stanoviť a následne dodržiavať štandardy liečby,“ vysvetľuje Zuzana Horníková z Dôvery.

"Odborný lekár, napríklad neurológ, nemá v súčasnosti ako zistiť, ak mu to pacient nepovie, že bol u iného neurológa. Ak to zdravotná poisťovňa dodatočne pri svojej revíznej činnosti zistí, nemôže za to postihovať poskytovateľa – vykonával si svoju povinnosť, ale ani poistenca, lebo ten má zo zákona právo na slobodnú voľbu lekára,” povedala Judita Smatanová z Unionu. Kto však výkon napokon zaplatí, nevysvetlila.

Vynára sa aj otázka, či sa nepredĺžia zrušením tejto povinnosti čakacie doby u špecialistov. Podľa Horníkovej zo skúseností ich poisťovne vyplýva, že lístky nemali na dopyt po zdravotnej starostlivosti žiaden významný pozitívny ani negatívny vplyv. "Preto si nemyslíme, že taký bude mať ich zrušenie,” dodala. "Táto možnosť je zasa ošetrená zákonom a dáva možnosť, aby poskytovateľ 25 percent svojho pracovného času, presne uvedeného v rozvrhu ordinačných hodín, mohol za poplatky ošetrovať pacientov podľa ich požiadavky. Zasa je to na slobodnej vôli a rozhodnutí poistenca, či bude čakať, alebo si zaplatí prednostné ošetrenie,” povedala Smatanová.

Povinnosť výmenných lístkov zaviedla novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá platí od začiatku roka 2008. Výnimkou bola iba návšteva gynekológa a zubára, psychiatrov a očných lekárov. Bez lístka môžu odborných lekárov navštíviť osoby v ich dlhodobej zdravotnej starostlivosti, ako aj pacienti po úrazoch či náhlej zmene zdravotného stavu do jedného dňa od jej zaznamenania.

debata chyba