Zamestnávateľ môže zúčtovať len príjmy zo závislej činnosti

Ak mal niekto vlani viacerých zamestnávateľov alebo popri zamestnaní podnikal, mal živnostenské oprávnenie, robil na autorskú zmluvu, musí si robiť ročné zúčtovanie dane sám?

09.02.2011 09:22
Tlačivo, dane, poistenie, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak mal niekto vlani viacerých zamestnávateľov alebo popri zamestnaní podnikal, mal živnostenské oprávnenie, robil na autorskú zmluvu, musí si robiť ročné zúčtovanie dane sám?

Ak zamestnanec v roku 2010 poberal len príjmy zo závislej činnosti, potom on sám sa rozhodne či požiada zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane, alebo podá daňové priznanie. V prípade, že okrem príjmov zo závislej činnosti poberal aj príjmy z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti a úhrn všetkých zdaniteľných príjmov – príjmy zo závislej činnosti, z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti presiahnu sumu 2 012,85 eura alebo vykáže daňovú stratu, potom je povinný podať daňové priznanie.

Ak niekto vlani pracoval alebo podnikal len v zahraničí, bude podávať priznanie na našom daňovom úrade?

Z príjmov daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou – rezidenta Slovenskej republiky, je príjem plynúci zo zdrojov na území Slovenska a zo zdrojov v zahraničí. Ak rezident Slovenskej republiky, ktorý v zdaňovacom období poberal zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí, dosiahol vlani zdaniteľné príjmy nad 2 012,85 eur, je povinný po skončení zdaňovacieho obdobia podať daňové priznanie.

V ňom uvedie všetky svoje zdaniteľné príjmy dosiahnuté v zdaňovacom období, vrátane príjmov plynúcich zo zdrojov v zahraničí. Ich dvojitému zdaneniu sa na území Slovenskej republiky zamedzí spôsobom uvedeným v § 45 zákona o dani z príjmov a v príslušnej zmluve o zamedzení dvojitého zdanenia.

Ak niekto vlani podnikal popri zamestnaní alebo mal príjem zo zamestnania v zahraničí alebo iný príjem, musí si sám podávať priznanie?

Ak ten, kto vlani poberal zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí a všetky jeho vlaňajšie zdaniteľné príjmy presiahli 2 012,85 eura, je povinný podať daňové priznanie. Uvedie v ňom všetky svoje zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2010, vrátane príjmov plynúcich zo zdrojov v zahraničí. Daňové priznanie je totiž povinný podať, aj keď dosiahol zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti (podľa § 5 zákona o dani z príjmov), ktoré sú vyššie než 2 012,85 eur, ak plynú zo zdrojov v zahraničí okrem určitých prípadov.

Ako je to v prípade, že niekto vlani pracoval len na dohodu o vykonaní práce, o brigádnickej práci študentov alebo o pracovnej činnosti a ako, ak popri dohode bol aj zamestnaný alebo podnikal? V ktorom prípade si bude podávať priznanie sám?

Ak vlani pracoval len na dohodu o vykonaní práce alebo o brigádnickej práci študentov alebo o pracovnej činnosti, znamená to, že poberal príjem zo závislej činnosti.

Je na zamestnancovi, či sa rozhodne požiadať o ročné zúčtovanie alebo podá daňové priznanie. Treba poznamenať, že daňové priznanie nie je povinný podať vtedy, ak jeho zdaniteľné príjmy za rok 2010 nepresiahnu 2 012,85 eura. Uvedený postup je rovnaký aj v prípade, že zamestnanec popri dohode bol aj zamestnaný. Ak popri dohode poberal aj príjmy z podnikania, potom nemôže zamestnávateľa požiadať o ročné zúčtovanie ale podáva daňové priznanie, ak jeho všetky zdaniteľné príjmy za rok 2010 presiahnu 2 012,85 eura alebo vykáže daňovú stratu.

Čo v prípade ak mal niekto vlani príjmy z predaja alebo prenájmu nehnuteľností. Kedy nemusí podávať priznanie a môže požiadať o zúčtovanie dane svojho zamestnávateľa?

Ak zamestnanec v roku 2010 poberal okrem príjmov zo závislej činnosti aj príjmy z prenájmu nehnuteľností alebo príjmy z predaja, daňové priznanie nemusí podávať vtedy, ak tieto príjmy sú od dane oslobodené, v uvedenom prípade neriešime podnikateľa. Ak pôjde o oslobodené príjmy, zamestnanec môže požiadať svojho zamestnávateľa o ročné zúčtovanie.

Ktoré príjmy sú od dane oslobodené, ustanovuje § 9 zákona o dani z príjmov.

Kto podá priznanie za človeka, ktorý je evidovaný na úrade práce?

Aj daňovník, ktorý je evidovaný na úrade práce, môže svojho bývalého zamestnávateľa požiadať o ročné zúčtovanie. V prípade, že o ročné zúčtovanie nepožiada, potom je povinný podať daňové priznanie, ak jeho všetky zdaniteľné príjmy za rok 2010 presiahnu 2 012,85 eura.

V prípade, že mal niekto viac zamestnávateľov, ktorý z nich bude podávať priznanie a čo ak to odmietne urobiť?

Zamestnávateľ v žiadnom prípade za zamestnanca nepodáva daňové priznanie. Ak správca dane, ktorým je daňový úrad, zistí, že platiteľ dane nevykonal zamestnancovi ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, ak o jeho vykonanie zamestnanec v ustanovenej lehote a ustanoveným spôsobom požiadal a na jeho vykonanie boli splnené podmienky podľa osobitného predpisu, uloží mu pokutu najmenej 16,60 eura za každého takéhoto zamestnanca, pričom výška celkovej sumy pokuty za všetkých zamestnancov za príslušné zdaňovacie obdobie nepresiahne sumu 33 190 eur.

Aké doklady treba predložiť zamestnávateľovi, ak bude za zamestnanca robiť ročné zúčtovanie dane?

Ak mal vlani viac zamestnancov, vykoná ročné zúčtovanie podľa ich potvrdenia o úhrne príjmov zo závislej činnosti.

Zdravotnícki pracovníci predkladajú aj doklady, ktorými preukážu, že úhrady za ich ďalšie vzdelávanie vo vzdelávacej ustanovizni boli vlani zaplatené. Ak si niekto dodatočne uplatňuje nárok na daňový bonus, tak aj doklady, ktoré tento nárok preukazujú. Doklady za vlaňajší rok treba zamestnávateľovi predložiť najneskôr do 15. februára. Ak zamestnanec požiada zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane, o vykonanie ročného zúčtovania a nepredloží požadované doklady v ustanovenom termíne, je povinný podať daňové priznanie.

Vlani sa robilo aj zúčtovanie zdravotného poistenia. Ako v takom prípade treba postupovať, ak niekto na základe toho dostal dodatočne zrazené poistné na zdravotné poistenie?

Predpokladáme, že ide o preplatok vrátený zamestnancovi z ročného zúčtovania poistného buď od príslušnej zdravotnej poisťovne, alebo od zamestnávateľa. Ak ide o preplatok vyplatený príslušnou zdravotnou poisťovňou, potom ide o príjem zdanený daňou vyberanou. V tomto prípade je znovu na daňovníkovi, či sa rozhodne daň vybranú zrážkou považovať za preddavok na daň a tento preddavok si môže odpočítať od dane v daňovom priznaní (nie v ročnom zúčtovaní), alebo bude považovať daň vyberanú zrážkou za vysporiadanú. V prípade, že zamestnancovi preplatok z ročného zúčtovania poistného vyplatil zamestnávateľ, potom tento príjem je zdaňovaný preddavkovým spôsobom a preplatok z ročného zúčtovania poistného vstupuje do úhrnu zdaniteľných príjmov zamestnanca.

ODPOVEDE Z DAŇOVÉHO RIADITEĽSTVA SR V BANSKEJ BYSTRICI

© Autorské práva vyhradené

debata chyba