Minimálne odvody živnostníkov vzrastú o 25 eur

Väčšina živnostníkov bude musieť viac zaplatiť na odvodoch. Zvýšia sa minimálne aj maximálne odvody, ako aj spôsob výpočtu vymeriavacieho základu.

05.01.2013 06:30
dane, daňové priznanie, účty, faktára, odvody Foto:
Ilustračné foto.
debata

Do konca minulého roku bol minimálny vymeriavací základ stanovený ako 44,2-násobok priemernej mzdy spred dvoch rokov. Od 1. januára sa zvýšil na 50 percent priemerného platu. Minimálny vymeriavací základ preto vzrástol z 339,89 eura na 393 eur. Živnostníci, ktorí platia najnižšie možné odvody, preto musia za január poslať do zdravotnej poisťovne 55,02 eura a do Sociálnej poisťovne 130,27 eura. V porovnaní s minulým rokom si tak mesačne priplatia vyše 25 eur.

V tomto roku sa takisto zjednotil a zvýšil maximálny vymeriavací základ pre platenie odvodov. Do konca minulého roku sa odvody na nemocenské poistenie počítali najviac z 1,5-násobku priemernej mzdy, ostatné sociálne poistenia najviac zo štvornásobku priemerného platu a zdravotné odvody sa platili maximálne z jeho trojnásobku. V tomto roku sa všetky odvody budú platiť až do päťnásobku priemernej mzdy, čo je 3 930 eur. Vyššie odvody zaplatia všetci živnostníci, ktorých skutočný mesačný vymeriavací základ pre sociálne poistenie je vyšší ako 1 153 eur.

Zmení sa nielen minimálny a maximálny vymeriavací základ, ale aj spôsob, akým sa počíta. Ešte vlani sa vymeriavací základ pre platenie odvodov na zdravotné poistenie počítal ako zisk vydelený koeficientom 2,14 a pre sociálne poistenie sa používal koeficient 2. V tomto roku sa použije už jednotný koeficient 1,9. V budúcom roku ďalej klesne na 1,6 a od roku 2015 by sa mal používať koeficient 1,486. Čím nižší bude koeficient, tým vyšší budú mať živnostníci vymeriavací základ, a to sa odrazí na výške odvodov, ktoré platia.

Vyššie odvody živnostníkov by sa mali premietnuť aj do dávok, na ktoré majú nárok. Keďže väčšina podnikateľov si platí len minimálne odvody, dostanú v prípade choroby veľmi nízke nemocenské. Takisto ich dôchodok sa počíta len z minimálneho vymeriavacieho základu. Mnohým živnostníkom sa tak môže stať, že sú v starobe odkázaní na dávky v hmotnej núdzi. Po zvýšení odvodov by mal vzrásť aj budúci dôchodok podnikateľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba