Prenajímatelia prídu o paušálne výdavky

Ľudia, ktorí prenajímajú nehnuteľnosť, si už zo svojho tohtoročného príjmu nebudú môcť odpočítať paušálne výdavky. Využiť budú môcť len skutočné výdavky. Mnohým prenajímateľom sa tak zvýši daň, ktorú musia zaplatiť.

04.01.2013 13:45
Prenájom, hypotéka, bývanie, reality, kľúče,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (26)

Pre prenajímateľov to bude znamenať nielen vyššie dane, ale aj nárast administratívy. Paušálne výdavky totiž nebolo potrebné nijakým spôsobom dokladovať. Po novom si preto budú musieť odkladať všetky bločky, ktoré vynaložili v súvislosti s prenájmom, či faktúry za elektrinu, plyn alebo káblovú televíziu. O tieto výdavky si budú môcť znížiť svoj daňový základ.

Ešte pri podaní daňového priznania za minulý rok môžu všetci prenajímatelia využiť 40-percentné paušálne výdavky. Prvýkrát toto obmedzenie pocítia až v marci budúceho roku, keď budú podávať daňové priznanie z tohtoročného príjmu.

Pre ľudí, ktorí prenajímajú nehnuteľnosť zostala aj naďalej možnosť odpočítať si zo svojho príjmu nezdaniteľnú časť vo výške 500 eur. Ak niekto prenajíma viacero bytov či domov, má nárok len na jednu nezdaniteľnú časť. V rovnakom pomere, ako si prenajímateľ zníži vďaka odpočítaniu 500 eur svoje príjmy, si musí znížiť aj svoje výdavky. Napríklad, ak niekomu zostane po odpočítaní 500 eur len 85 percent z pôvodných príjmov, môže si takisto do svojich nákladov zahrnúť len 85 percent zo skutočných výdavkov. Do daňového priznania sa už uvádzajú znížené príjmy ako aj výdavky. Ak by niekto za rok zarobil na prenájme menej ako 500 eur, nemusí tento príjem vôbec zdaňovať.

Na prenájom si nemožno uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane. Tá je určená len na aktívne príjmy, ako je zamestnanie či živnosť. Prenajímatelia, ktorí nemajú iný príjem, môžu využiť to, že zárobok, ktorý nepresiahne polovicu nezdaniteľného minima, sa vôbec nezdaňuje. Ak v tomto roku niekomu zostane po odpočítaní 500 eur menej ako 1 867,97 eura, nemusí vôbec podávať daňové priznanie ani platiť daň. Ak niekto zarobí v hrubom čo i len o jeden cent viac, už musí svoj zárobok zdaniť.

Ak byt vlastnia manželia v bezpodielovom spoluvlastníctve, môže si každý z nich odpočítať 500-eurovú nezdaniteľnú časť. Rovnako, ak ani jeden z nich nemá iný príjem, obaja môžu využiť to, že zárobok nižší ako polovica nezdaniteľného minima, sa nezdaňuje. Napríklad dôchodcovia, ktorí okrem dôchodku a prenájmu nemajú iný príjem, tak môžu v tomto roku zarobiť na prenájme až 4 735,94 eura a nebudú musieť štátu odviesť na dani ani cent.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba