Ceny bytov? Realitní makléri očakávajú stagnáciu

Pokles cien bytov na Slovensku, ku ktorému v uplynulých mesiacoch výrazne prispela hospodárska a finančná kríza, by v nasledujúcom období mohla vystriedať ich stagnácia. Vyplýva to z vyjadrení odborníkov na trh s nehnuteľnosťami, ktorých oslovila ČTK. Kríza dopomohla k spľasnutiu cenových bublín, neraz umelo nafúknuté ceny bytov spadli najmä v Bratislave a na východe krajiny.

31.05.2009 12:45
dom, domček, ruka, hypotéka, reality Foto:
Ilustračné foto
debata

„Ostatný mesiac naznačil spomalenie poklesu cien, takže očakávam, že sa tento trend potvrdí (…) a príde aj samotné zastavenie,“ poznamenal generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Martin Lazík. Následne by mohol byť trh dlhšie obdobie vyvážený, doplnil.

„V najbližších mesiacoch predpokladáme u cien bytov stagnáciu,“ odhadol regionálny riaditeľ realitnej spoločnosti RE/MAX na Slovensku Richard Churý. Počas rokov 2008 a 2009 podľa neho klesli ceny bytov v krajine v priemere o 20 až 30 percent. „U novostavieb sa začínajú objavovať projekty, ktorých štandard a ceny sú výrazne pod úrovňou cien súčasných novostavieb,“ pripomenul.

Ponuka nehnuteľností sa v ostatnom období nasýtila a dopyt po nich klesol. „Znižujúci sa dopyt ovplyvnili predovšetkým psychologické faktory a znížená dostupnosť peňazí,“ priblížil Churý. Banky v čase krízy prísnejšie posudzujú žiadosti o úvery, podľa štatistík Národnej banky Slovenska (NBS) poskytli domácnostiam na nehnuteľnosti v prvom kvartáli o tretinu menej peňazí ako koncom vlaňajška. Pôžička na obstaranie bývania navyše v súčasnosti často nepokryje celkové náklady na jeho kúpu.

Podľa Lazíka sa zmrazený trh s bytmi začiatkom roka mierne rozhýbal. „Týka sa to najmä bytov, kde bola dobre nastavená cena. V každom meste sme zaznamenali pokles cien,“ tvrdil. V prepočte na cenu za meter štvorcový zlacneli najmä menšie byty. Z údajov NBS vyplýva, že priemerná cena jednoizbového bytu v prvom štvrťroku klesla oproti rovnakému obdobiu vlaňajška o viac ako desatinu. V porovnaní s druhým kvartálom 2008, keď ceny nehnuteľností boli na vrchole, sa znížila o asi 15 percent.

Podľa Churého súčasná hospodárska a finančná kríza len urýchlila a prehĺbila očakávané zmeny na trhu s bytmi na Slovensku. „Tento vývoj vnímame z dlhodobého hľadiska ako úplne štandardný, keďže realitný trh sa vo vyspelých krajinách vyvíja v cykloch,“ dodal. K prudkému nárastu cien realít na Slovensku prispel v minulých rokoch najmä príchod zahraničných investorov, dostupné hypotéky a vysoký dopyt po bývaní.

Kríza podľa prepočtov UniCredit Bank znížila náklady na kúpu bytu. Zatiaľ čo na jeseň minulého roka by si Slovák s priemerným zárobkom musel na byt s výmerou 70 metrov štvorcových odkladať celú výplatu viac ako 14 rokov, v súčasnosti by si naň takýmto spôsobom našetril za 13 rokov.

debata chyba