Nárok na vrátenie peňazí za lieky bude mať viac ľudí

Predpisovanie, ale aj určovanie cien liekov sa od novembra zmení. Pozitívne sa to dotkne najmä penzistov a zdravotne postihnutých ľudí, ktorí užívajú pomerne veľa a často aj drahších liekov. Na rozdiel od súčasného stavu bude mať nárok na vrátenie doplatkov za lieky viac z nich.

28.10.2011 06:30
lekáreň, lekárnik, lieky, farmaceuti,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Dnes sa limit spoluúčasti doplatkov za lieky týka iba liekov na lekársky predpis, sú doň započítané len doplatky za najlacnejšie lieky na určité ochorenie a aktuálne sú z neho vyňaté lieky s nízkou mierou úhrady zo strany zdravotnej poisťovne, teda menej ako 75 percent. A práve toto obmedzenie sa po novom zruší.

Malo totiž za dôsledok, že zdravotné poisťovne v septembri napokon vrátili doplatky za lieky len 7 383 dôchodcom a ťažko zdravotne postihnutým. Spolu im poslali približne 111–tisíc eur.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Ako ušetriť pri doplatkoch za lieky
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ministerstvo zdravotníctva pritom pôvodne predpokladalo, že limit sa dotkne približne 120–tisíc ľudí, pričom odhadovalo, že poisťovne im vrátia takmer 7 miliónov eur ročne.

Podľa novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov a zdravotníckych pomôcok budú do limitu zahrnuté všetky lieky, ktoré sú v kategorizačnom zozname liekov, nielen tie, ktoré hradí zdravotná poisťovňa najmenej 75 percentami z ceny lieku.

„Chceme, aby sa peniaze vrátili ešte väčšiemu počtu ľudí, preto od 1. decembra tohto roka sa budú do limitov započítavať všetky lieky, aj tie, ktoré hradí poisťovňa na menej ako 75 percent. Peniaze sa navyše budú vracať aj za antibiotiká, čo dnes možné nie je. Nevylučujeme, že podmienky na vrátenie peňazí v budúcnosti budeme ďalej upravovať tak, aby sa peniaze vrátili ešte väčšiemu počtu ľudí,“ konštatuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová.

Ako sa vyznať v recepte?

Najmä starších ľudí sa dotkne ten bod zákona o liekoch, ktorý hovorí o predpisovaní účinnej látky namiesto názvu lieku. To sa bude týkať asi 40 percent liekov. Problém v predpisovaní liečiva videli aj lekári najmä v tom, že starší pacienti trpia často rôznymi chronickými ochoreniami, o ktorých vie lekár, a nie lekárnik.

„Nový zákon znamená, že lekár predpisuje pacientovi recept prostredníctvom účinnej látky, pričom môže k účinnej látke dopísať aj komerčný názov lieku. Lekárnik je potom v lekárni na základe receptu povinný vydať pacientovi najlacnejší dostupný liek z pohľadu doplatku pacienta okrem prípadu, keď si pacient vyberie iný generický liek s iným doplatkom,“ vysvetľuje Zollerová. „Ak lekár považuje z medicínskeho hľadiska výdaj náhradného generického lieku za nevhodný, vyznačí na rubovú stranu lekárskeho predpisu názov liekov, ktoré zakazuje vydať. Do zdravotnej dokumentácie uvedie aj medicínske dôvody zákazu. Zákon zároveň umožňuje pacientovi odmietnuť vydanie najlacnejšieho generického lieku a výber drahšieho lieku s vyšším doplatkom.“

Lekár by mal byť po zavedení generickej preskripcie do praxe zodpovedný už iba za predpísanie účinnej látky v lieku, a nie za konkrétny liek. Túto zmenu navrhol cez pozmeňujúci návrh Viliam Novotný. Podľa jeho slov sa týmto spôsobom reagovalo na výhrady Slovenskej lekárskej komory, ktorá spustila petíciu proti zavedeniu generickej preskripcie. Lekárom sa nepáčilo, že by aj napriek tomu, že oni by predpisovali účinnú látku, zodpovedali aj za vydaný liek.

V dôvodovej správe k zákonu sa uvádza, že zákonom sa stanovuje pozitívny zoznam liečiv, ktorých výdaj je podmienený výlučne najlacnejším dostupným liekom. „Zvýši sa dostupnosť liekov pre obyvateľov vrátane nízkopríjmových skupín. Zároveň sa v liekovej politike zavedie taký systém úhrad, aby sa minimalizoval rast výdavkov na lieky,“ píše sa v správe.

Zdravotné poisťovne budú mať súčasne povinnosť informovať predpisujúceho lekára o tom, aký konkrétny liek bol pacientovi vydaný, a to minimálne raz do mesiaca. Generická preskripcia podľa rezortu zdravotníctva umožní pacientom znížiť ich doplatky, keďže podľa jeho odhadov zaplatia za lieky zbytočne o asi 48 miliónov eur ročne viac, ako by mohli.

Cena lieku – druhá najnižšia v únii

Do praxe sa dostane aj dlho avizovaná zmena referencovania cien liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na úroveň druhej najnižšej v Európskej únii. Tá v súčasnosti nesmie prekročiť priemer šiestich najnižších cien. Rezort vďaka tomu odhaduje úspory v prvom roku na približne 75 miliónov eur.

Na otázku, či sa toto rozhodnutie neodrazí na tom, že sa k nám najnovšie lieky prestanú dovážať, hovorkyňa rezortu zdravotníctva odpovedala, že obavy sú neopodstatnené. „Súčasne treba zdôrazniť, že kategorizácia nebude už iba štyrikrát do roka, ale dvanásťkrát, takže vstup nových liekov sa nespomalí, ale práve naopak, zrýchli.“

Pre každý liek zaradený v zozname kategorizovaných liekov sa určuje referenčná skupina a jej charakteristiky, pričom o zmene určenia referenčnej skupiny môže ministerstvo rozhodnúť aj z vlastného podnetu. „Ak referenčná skupina obsahuje lieky, ktoré sa vyznačujú pevnou liekovou formou určenou na perorálne podanie, referenčná skupina sa rozdelí na podskupiny tak, aby rozdiel v počte kusov liekovej formy medzi najmenším a najväčším balením lieku v jednej referenčnej podskupine nebol väčší ako 20 percent z počtu kusov liekovej formy najmenšieho balenia lieku,“ píše sa v zákone.

Vernostné systémy

Nový zákon prináša aj vernostné systémy v lekárňach či zákaz návštev farmaceutických reprezentantov počas ordinačných hodín. „Už sa nebude môcť stať, že pacient čaká v čakárni a lekár uprednostní návštevu farmaceutického reprezentanta. Nie je totiž v poriadku, ak pacienti musia čakať pred ambulanciami počas ordinačných hodín lekárov len preto, že zástupca farmaceutickej spoločnosti prišiel predstaviť lekárovi produkty spoločnosti,“ vraví Zollerová. Podľa jej slov ordinačné hodiny nie sú priestor pre zástupcov farmafi riem, ale majú slúžiť výhradne pre pacientov. Toto nový zákon upravuje.

„Ďalším cieľom zákona o lieku je chrániť záujem pacienta v podobe cenovo dostupnejších liekov vďaka vernostným systémom. Lekárne dnes dostávajú zľavy, ale celý zisk si nechávajú pre seba. Žiadne zľavy pacientom neposkytujú, lebo zákon im to neumožňuje,“ hovorí.

Ministerstvo zdravotníctva chce, aby na základe vernostných systémov mohli zo zliav, ktoré poskytujú distribútori liekov lekárňam, profitovať aj pacienti. Vďaka zľave v lekárni môže mať pacient lacnejšie lieky a ušetriť. Pre lekárne to zároveň bude nástrojom, ako efektívne bojovať o zákazníka a získať konkurenčnú výhodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba