Lekárovi treba oznámiť, že máte viac zamestnaní

Ľudia systém vyplácania nemocenských dávok využívajú tak, že ak majú viac zamestnaní, poberajú nemocenské a popritom majú inde príjem. Ak má niekto viac zamestnaní alebo popri zamestnaní podniká a je súbežne viackrát poistený, mal by o tom informovať ošetrujúceho lekára, upozorňuje Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru ústredia Sociálnej poisťovne.

05.10.2010 10:24
Sociálna poisťovňa, Peter Višváder
Pobočka nemôže nemocenskú dávku vyplatiť na základe nesprávne vyplnenej žiadosti, tvrdí hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.
debata

„Lekár by mal mať informácie o všetkých nemocenských poisteniach poistenca, aby mohol posúdiť uznanie dočasnej pracovnej neschopnosti pre konkrétny poistný vzťah a určiť mu aj liečebný režim. Ak je totiž niekto uznaný za dočasne práceneschopného z viacerých nemocenských poistení, nárok na dávku sa mu posúdi samostatne z každého. Dávka sa vyplatí iba jedna. Jej výška sa určí z úhrnu denných vymeriavacích základov alebo pravdepodobných denných vymeriavacích základov z tých nemocenských poistení, z ktorých splní podmienky nároku na dávku a jej výplatu.“

Čo sa stane, ak poistenec lekára o viacerých zamestnaniach neinformuje?

Ošetrujúci lekár mu vystaví potvrdenie iba pre to nemocenské poistenie, o ktorom je informovaný a aj nárok na nemocenské sa posúdi iba z tohto nemocenského poistenia. Ak sa však preukáže, že poistenec vykonáva činnosť z iného poistenia, a táto činnosť je v rozpore s dodržiavaním liečebného režimu, ktorý mu určil ošetrujúci lekár, nárok na výplatu nemocenského sa vylúči odo dňa porušenia liečebného režimu až do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, najviac do 30 dní odo dňa, keď režim porušil.

Zamestnávateľ je povinný doručiť tlačivá pobočke Sociálnej poisťovne, ak pracovná neschopnosť jeho zamestnanca trvá dlhšie než desať dní, a to do troch dní. Čo ak to neurobí?

Zamestnávateľ má po desiatich dňoch práceneschopnosti povinnosť postúpiť dve tlačivá – II. diel Potvrdenia o dočasnej pracovnej neschopnosti spolu s vyplneným tlačivom – Potvrdenie zamestnávateľa o zamestnancovi na účely uplatnenia nároku na nemocenskú dávku. Ak tieto tlačivá pobočke nezašle, tá ho o to na podnet zamestnanca požiada.

Sú za to nejaké sankcie?

Pobočka môže zamestnávateľovi uložiť pokutu až do výšky 16 596,96 eura, prihliada na závažnosť porušenia povinností. Ak II. diel zamestnávateľ stratí alebo ho poisťovni nezašle ani po opakovanej žiadosti a poistenec si chce uplatniť nárok na nemocenské, musí pobočku požiadať o vystavenie overenej kópie III. dielu Potvrdenia o dočasnej pracovnej neschopnosti, ktorá nahradí stratený II. diel. Samostatne zárobkovo činné osoby aj dobrovoľne poistení si tlačivo vypĺňajú sami. Platí to aj pre tých, ktorí si uplatňujú nárok v ochrannej lehote, do 42 dní po skončení zamestnania alebo podnikania.

Mohli by ste upozorniť, aké pri tom robia chyby?

Spomínaný II. diel je žiadosťou určenou na uplatnenie nároku na nemocenské, zároveň je žiadosťou aj na uplatnenie nároku na úrazový príplatok. Pri uplatnení nároku na nemocenské treba vyznačiť znakom „X“, že žiadate o nemocenské a vyplniť a podpísať vyhlásenie na druhej strane II. dielu. Vyplniť a podpísať tlačivo sú povinní všetci poistenci. Platí to aj pre zamestnancov, ktorí si uplatňujú nárok na nemocenské, s tým rozdielom, že zamestnanec odovzdá II. diel pobočke prostredníctvom svojho zamestnávateľa. Poistenec musí podpísať Vyhlásenie aj na potvrdení o skončení dočasnej pracovnej neschopnosti, ktorým je IV. diel Potvrdenia o dočasnej pracovnej neschopnosti. Tieto povinnosti sú uvedené na tlačivách, no poistenci si ich neprečítajú a niekedy ich nevyplnia správne alebo vôbec.

Môžu sa takto pripraviť o dávku?

Pobočka nemôže nemocenskú dávku vyplatiť na základe nesprávne vyplnenej žiadosti. Preto poistenca vyzve na doplnenie potrebných údajov, čím sa však výplata nemocenskej dávky oneskorí.

Ten, kto je dočasne práceneschopný aj v ďalšom kalendárnom mesiaci, musí potom pobočke najneskôr do tretieho až piateho dňa predložiť tlačivo – Preukaz o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti. Vystaví ho ošetrujúci lekár?

Nemocenské sa vypláca mesačne pozadu v lehotách určených Sociálnou poisťovňou. Pri výplate za každý kalendárny mesiac musí pobočka posúdiť, či v predchádzajúcom mesiaci trvali a boli splnené podmienky nároku na dávku a jej výplatu. Aj ak napríklad dva dni pred koncom kalendárneho mesiaca poistenec ochorie, treba preukázať, že dočasná pracovná neschopnosť trvala až do konca tohto kalendárneho mesiaca, aby pobočka mohla dávku vyplatiť. Vtedy lekár spravidla vystaví zároveň s Potvrdením o dočasnej pracovnej neschopnosti aj Preukaz o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti ku koncu tohto kalendárneho mesiaca. Podľa diagnózy a zdravotného stavu pacienta vie totiž posúdiť, či bude dočasná pracovná neschopnosť do konca kalendárneho mesiaca trvať.

debata chyba