Ako sa rozhoduje o péenke a aká je jej výška

Človek, ktorý poberá nemocenskú, musí mať označený zvonček pre prípad kontroly zo Sociálnej poisťovne. Inak mu hrozí pokuta. Čo všetko musia ľudia na péenke splniť?

05.10.2010 06:30
chrípka, choroba, PN, teplomer, vírus, nemocenské Foto:
Nárok na výplatu nemocenského strácate dňom, kedy vám preukážu porušenie liečebného režimu.
debata

Kto a ako rozhodne o dávke?

Nárok posudzuje pobočka Sociálnej poisťovne. Rozhodnúť musí najneskôr do dvoch mesiacov od doručenia žiadosti. V mimoriadne zložitých prípadoch do štyroch mesiacov, o čom vás musí informovať.

Aká je výška dávky?

Päťdesiatpäť percent denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. U samostatne zárobkovo činnej osoby, dobrovoľne poistenej osoby, zamestnanca, ktorému dočasná PN vznikla v ochrannej lehote, a zamestnanca, ktorému zaniklo nemocenské poistenie v období dočasnej PN, je v období od prvého do tretieho dňa 25 percent a od štvrtého dňa 55 percent denného vymeriavacieho základu. Nemocenské sa mu zníži na polovicu, ak si stav privodil sám – požitím alkoholu alebo návykových látok.

Kedy sa nemocenské vypláca?

Za predchádzajúci kalendárny mesiac, spravidla okolo 20. dňa nasledujúceho mesiaca. Doklady musíte predložiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne – spravidla do tretieho až piateho dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca.

Akým spôsobom sa vypláca?

Na účet v banke alebo v pobočke zahraničnej banky. Ak o to požiadate, vyplatí sa vám aj v hotovosti. Na písomnú žiadosť poberateľa sa poukazuje aj na účet manžela (manželky) v banke alebo pobočke zahraničnej banky, ak má v tom čase právo disponovať finančnými prostriedkami na tomto účte a ak s týmto spôsobom poukazovania súhlasí.

Ako dlho môžem dostávať nemocenské?

Najviac 52 týždňov od vzniku PN – ide o tzv. podporné obdobie. Nárok zaniká dňom, ktorý nasleduje po skončení dočasnej PN, najneskôr po 52. týždni od jej vzniku. Do tohto podporného obdobia sa započítavajú aj predchádzajúce obdobia PN, ak patria do obdobia 52 týždňov pred jej vznikom. Nezapočítavajú sa len v prípade, ak od poslednej dočasnej PN uplynulo aspoň 26 týždňov. Uplynutie podporného obdobia nie je dôvodom na ukončenie PN, ak ju naďalej odôvodňuje nepriaznivý zdravotný stav. No po jeho skončení už poistenec nemá nárok na nemocenské. To znamená, že po 52 týždňoch prestanete poberať nemocenské, no práceneschopný môžete byť aj naďalej. Na zabezpečenie ďalšieho príjmu sa treba uchádzať o invalidný dôchodok alebo o štátne sociálne dávky. Odo dňa nasledujúceho po 52 týždňoch trvania PN do jej skončenia sa zamestnancovi prerušuje povinné nemocenské poistenie.

Čím poruším liečebný režim?

Ak nedodržiavate pokyny ošetrujúceho lekára, napríklad: neležíte, fajčíte a pijete alkohol, nedodržiavate čas povolených vychádzok, zdržiavate sa v pohostinských zariadeniach, nedostavíte sa bez ospravedlnenia na lekársku prehliadku, vycestujete do zahraničia bez súhlasu ošetrujúceho lekára.

Čo ma čaká za porušenie liečebného režimu?

Ak sa to preukáže, strácate nárok na výplatu nemocenského odo dňa porušenia liečebného režimu až do skončenia dočasnej PN. Prídete najviac o mesiac – 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu. Ak ste zamestnancom a režim ste porušili počas prvých desiatich dní dočasnej PN, nemáte nárok na náhradu príjmu od zamestnávateľa počas týchto prvých desiatich dní. Zamestnávateľ to môže kvalifikovať ako porušenie pracovnej disciplíny.

Za čo mi od Sociálnej poisťovne hrozí pokuta?

Za porušenie povinnosti poistenca a príjemcu nemocenského. Sociálna poisťovňa vám môže uložiť primeranú pokutu až do výšky 16 596,96 eura. Výšku ovplyvňuje závažnosť porušenia povinnosti a tiež dĺžka trvania dočasnej PN. Povinnosti poistenca porušíte, ak napríklad: nemáte zvonček označený menovkou alebo je nefunkčný a neumožníte vykonať kontrolu dodržiavania liečebného režimu. Tiež ak neumožníte vstup do objektu, v ktorom bývate, pretože sa v ňom pohybuje pes alebo je tam iná prekážka. Nezdržiavate sa na adrese, ktorú ste na tlačive uviedli. Neoznámili ste to ošetrujúcemu lekárovi ani pobočke Sociálnej poisťovne, nedostavíte sa k ošetrujúcemu lekárovi na kontrolu posudzovania spôsobilosti na prácu bez vážneho dôvodu.

ZDROJ: SOCIÁLNA POISŤOVŇA, ÚSTREDIE

debata chyba