Plyn zlacnie zrejme až v januári, vo volebnom roku

Pri cenách plynu sa zvolebnieva. Regulačný úrad na čele s nominantom Smeru Jozefom Holjenčíkom sa snaží presvedčiť Slovenský plynárenský priemysel, aby prehodnotil svoj návrh a ceny neznížil v septembri tohto roku, ale až od januára.

01.08.2009 12:00
SPP
Od septembra sa ceny plynu meniť nebudú.
debata

Posun o tri mesiace by znižovanie cien dostal do volebného roku. Premiér Robert Fico sa netají tým, že jeho vláda, ktorá sa bude v júni vo voľbách opäť uchádzať o voličov, dbá viac na dobré ceny.

„Zamýšľame sa nad tým, čo by priniesla malá zmena ceny spotrebiteľovi počas troch mesiacov a či nie je rozumnejšie zmeniť výraznejšie cenu v budúcom roku,“ povedal Holjenčík pre Pravdu. SPP navrhol úradu pokles cien plynu pre rodiny od septembra. Navrhovanú úpravu SPP aj úrad taja.

Rusi však po páde cien ropy tento rok predávajú plyn na Slovensko asi o tretinu lacnejšie. Napriek tomu SPP podľa zdroja blízkeho rokovaniam, ktorý si neželal byť menovaný, navrhol „mizivý pokles cien v rozmedzí od nula do päť percent“ s tým, že vlani, keď plyn z Ruska zdražel o polovicu, úrad neumožnil na Slovensku žiadne zdraženie, na čom plynári prerobili.

SPP zlacňovania navrhol od 1. septembra. Úrad si však tento týždeň v poslednej chvíli vyžiadal od SPP rozsiahle dokumenty a tým už zaistil oddialenie zmeny cien. SPP úpravu cien totiž musí spotrebiteľom podľa zákona oznámiť mesiac vopred a lehotu už včera zmeškal.

„Keďže spoločnosť zatiaľ nedoplnila požadované podklady a tým pádom ani regulačný úrad nemohol rozhodnúť tak, aby boli nové ceny známe najneskôr 1. augusta, úprava cien k 1. septembru nebude možná,“ potvrdil Ľubomír Tuchscher z komunikačného oddelenia SPP.

Holjenčík tvrdí, že „úrad sa zamýšľa, či má návrh SPP zmysel“. „Vyžiadali sme si od SPP vyčíslenie nákladov na mimoriadne odpočty, ktoré by v septembri musela spoločnosť pri zmene cien spraviť,“ dodáva Holjenčík. Ak by sa ceny v prípade zmeny cien ropy menili opäť aj v januári, ako to býva každý rok, náklady na plošné odpočty by tak boli spolu s jeseňou dvojnásobné.

Úrad predpokladá, že plynári buď pristúpia na väčšie zdraženie v januári, alebo na jeseň upravia ceny výraznejšie. „Je otázne, či je doterajší návrh plynárov na zníženie cien dostatočný. Podľa našich analýz to vychádzalo trocha inak,“ dodáva Holjenčík. Okrem plynu pre rodiny navrhol SPP znížiť aj ceny plynu na výrobu tepla pre rodiny v panelákoch.

S politizovaním pri cenách plynu začal na Slovensku po revolúcii ešte Vladimír Mečiar, ktorý do roku 1998 nepovolil zvýšiť ceny a poslal plynárov do vysokej straty. Cenové deformácie riešila ďalšia vláda Mikuláša Dzurindu zdražovaním, aj keď pred voľbami v roku 2002 ceny plynu zmrazila. Súčasný premiér Robert Fico už pred voľbami sľúbil, že sa o ceny energií postará lepšie ako jeho predchodca.

Ceny plynu a politici
Pod úrovňou nákladov držal ceny plynu pre rodiny do roku 1998 premiér Vladimír Mečiar.
Počas vlád Mikuláša Dzurindu zdražel plyn na kúrenie rodinám v rokoch 1999 až 2006 asi o 600 percent.
Dzurinda nechal cenové právomoci regulačnému úradu, ktorý mal za úlohu nastaviť ceny spravodlivo, plyn dosiahol cenu v okolitých štátoch.
Premiér Robert Fico odmietol plyn ďalej zdražovať aj za cenu súdov s SPP. Ceny plynu pre rodiny sa počas vlády Fica od roku 2006 nezmenili.
debata chyba