Znižuje krvný tlak aj cholesterol, upraví trávenie, chráni pred rakovinou hrubého čreva a skvele nahradí prípravky z lekárne

Táto potravina obsahuje viac ako 25 druhov probiotických živých kultúr. Téme sa venoval Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

05.05.2024 06:00
bryndza, nátierka, výživa, slovenské špeciality Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bryndza je bohatým zdrojom kvalitných bielkovín, minerálov hlavne vápnika, fosforu a draslíka, vitamínov a množstva užitočných mikroorganizmov.

Pravá bryndza je vyrobená z čistého nepasterizovaného a nehomogenizovaného mlieka a takúto zaraďujeme medzi tzv. probiotické funkčné potraviny.

Bryndzi sa často vyčíta, že obsahuje veľa tuku a cholesterolu. Treba však uviesť, že ovčí tuk obsahuje hlavne mastné kyseliny, ktoré nie sú rizikové z hľadiska zvyšovania hladiny cholesterolu v krvi a možných srdcovo-cievnych problémov. Mastné kyseliny s krátkym a stredne dlhým reťazcom slúžia ako rýchly zdroj energie pre rôzne telesné orgány.

Plná probiotík

V priebehu zrenia bryndze, činnosťou niektorých mliečnych baktérií, vznikajú konjugované izoméry esenciálnej kyseliny linoleovej – dnes známej ako CLA, ktorá tvorí dôležitú zložku potravinových doplnkov podporujúcich chudnutie.

Bryndza, ktorá je vyrobená z nepasterizovaného ovčieho mlieka obsahuje viac ako 25 druhov probiotických živých kultúr. Tieto mliečne baktérie spracovávajú ovčie bielkoviny napríklad na biopeptidy, ktoré spolupôsobia na znižovanie krvného tlaku a majú imunostimulačné účinky. Ich pôsobením sa posilní imunitný systém, optimalizuje sa aktivita čriev zmysle prevencie hnačkovitých stavov, ale tiež sa upraví zápcha, ktorá je významný rizikový faktor rakoviny hrubého čreva.

Aj pre ľudí, čo netolerujú laktózu

Probiotiká znižujú hladinu cholesterolu v sére, čím sa uplatňujú aj v prevencii srdcovo – cievnych ochorení a odporúčajú sa tiež ľuďom trpiacim na laktózovú intoleranciu. Probiotiká pomáhajú pri zápalových ochoreniach žalúdka a čriev – ulcerózna colitída, Crohnova choroba, rotavírusové infekcie, kandidózy čiže kvasinkové ochorenia. Je vhodná pri antibiotickej liečbe najmä na obnovu črevnej mikroflory. Účinné sú aj v prevencii alergií.

Letná „májová„ bryndza je z mlieka z čerstvej jarnej šťavnatej trávy., čo sa prejaví lahodnou chuťou a vôňou. Zimná bryndza je v porovnaní s letnou slanšia, pretože na konzerváciu syrov sa používa soľ. Spektrum mastných kyselín závisí od dostatku vlahy. Vyšší je napr. obsah konjugovanej kyseliny linolovej s pozitívnym efektom.

„V ponuke mnohých predajní nájdeme výrobky pod názvom bryndza. Jedná sa však o termizovaný výrobok. Býva zmesou pasterizovaného ovčieho aj kravského mlieka. Chuťou je podobná, avšak nepovažuje sa za pravú bryndzu. Potravinový kódex dovoľuje v prípade nedostatku ovčieho mlieka pridávať kravskú hrudku. Je to najmä v zimnom období. Taký výrobok však musí obsahovať minimálne 51% ovčieho syra. Oplaté sa teda všimnúť si zloženie výrobku. Podiel ovčieho syra pohybujúci sa v rozmedzí 5–10 % je chabý a od bryndze má na míle ďaleko. Tradičnú pravú čerstvú bryndzu si môžeme vychutnať od mája na salašoch. Nie je úplne jemná a hladká. Obsahuje malinké zrniečka ovšieho syra. A práve zrnitosť je jej typickou zvláštnosťou,“ upozorňuje portál valachshop.

debata chyba
Viac na túto tému: #bryndza #probiotiká #májová bryndza